Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Hamburger z miętą i pietruszką pod kołderką z czerwonych buraków z majonezem

Składniki:
(przepis na 4 porcje)

400-500 g mielonej wieprzowiny
1 jajko
50 g bułki tartej
1 czerwona cebula
1 łyżka oliwy do smażenia
garść natki pietruszki
garść liści mięty
3 łyżki majonezu
2 ugotowane buraki
4 bułki hamburgerowe
2 łyżki masła
1 garści roszponki
4 małe ogórki kiszone
kilka pomidorków koktajlowych do dekoracji
4 patyczki do szaszłyków
sól, pieprz

Przygotowanie:

3/4 cebuli pokrój w kostkę i podsmaż a resztę cebuli tj. 1/4 pokrój w pół talarki i zostaw do dekoracji do dodania do hamburgera. Podsmażoną cebulę dodaj do mięsa. Posiekaj pietruszkę i mięte, dodaj do mięsa. Wbij całe jajko do mięsa, dodaj  bułkę tartą oraz przypraw solą i pieprzę a następnie wymieszaj. Uformuj hamburgery wielkości bułki i smaż na oleju na patelni grillowej lub zwykłej. W międzyczasie go majonezu dodać starte ugotowane buraki i podpraw szczyptą soli oraz pieprzu. Bułkę przekrój na pół, posmaruj masłem i na patelni zrumień na małym ogniu. Na bułce ułóż mięso, majonez z burakami, cebulę w pół plasterkach, roszponkę. Przykryj wierzchem bułki i połóż ma górę ogórek kiszony a całość przebij szpikulcem do szaszłyków alby konstrukcja się trzymała. Talerz z hamburgerem udekoruj kilkoma liśćmi roszponki oraz pomidorkami koktajlowymi. Podawać z zimnym piwem.

czytaj więcej na blogu

Hamburger z miętą i pietruszką pod kołderką z czerwonych buraków z majonezem

hamburger kolderka qr

19 maj 2013