Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

BeetBurger

Składniki:
(przepis na 4 porcje)

na bułki buraczane:
270 g mąki
4 g drożdży instant (lub 14 g świeżych)
125 ml mleka
75 ml wody
40 ml soku z buraka
35 g masła
1 łyżka cukru
¾ łyżeczki soli
1 jajko
sezam do posypania

na burgera:
1 duży burak
800 g mielonej wołowiny
4 łyżki zimnej wody
2 łyżki oleju
4 łyżki majonezu
4 bułki hamburgerowe
2 łyżki gęstej śmietany
½ pęczka natki pietruszki
200 g rukoli
4 plastry sera maasdamer
2 łyżki sosu balsamicznego
sól, pieprz

Przygotowanie:

bułek:
Wymieszać w dużej misce "suche składniki" (mąka, drożdże, sól, cukier). „Mokre składniki", czyli mleko z wodą i sokiem z buraków, podgrzewać na wolnym ogniu (temperatura nie powinna przekroczyć 45°C), dodać masło. Gdy tłuszcz całkowicie się rozpuści, całość wlać do wcześniej wymieszanych "suchych składników", dodać jajko, a następnie wyrabiać przez 8 minut mikserem aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Wyłożyć ciasto na podsypaną mąką stolnicę i podzielić na 4 równe części, z których uformować kulki, a następnie lekko je spłaszczyć. Przykryć tak przygotowane bułeczki czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 45 minut. Gdy bułki podwoją swoją objętość, przy pomocy pędzelka wysmarować je letnim mlekiem, a następnie posypać sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 10-12 minut. Wyciągnąć do ostygnięcia (chociaż na ciepło, takie „solo", są równie pyszne!).

burgera:
Zawinąć buraka w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 60 minut, a następnie lekko ostudzić i pokroić w bardzo cienkie plastry. Wyrabiać mięso przez 5 minut a następnie podzielić na cztery równe części i uformować burgery o średnicy trochę większej niż bułki burgerowe. Rozgrzać patelnię grillową na sucho i gdy się mocno rozgrzeje - ułożyć na niej mięso. Doprawić mięso solą i pieprzem a następnie smażyć około 2-3 minuty. Przewrócić mięso i powtórzyć czynności. Ściągnąć usmażone mięso z patelni i odstawić na około 1-2 minuty. Przekroić bułki na pół i ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej na około 1-2 minuty z każdej strony aż do zarumienienia. Umyć rukolę i osuszyć. Posiekać drobno natkę pietruszki i wymieszać z majonezem i śmietaną, a następnie doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Ułożyć na bułce rukolę, posmarować sosem majonezowym z pietruszką, ułożyć plaster sera maasdamer (można go wcześniej położyć na mięsie gdy będzie się smażyć jego druga strona), mięso, plasterki upieczonego buraka i polać sosem balsamicznym.

BeetBurger

Pobierz listę składników: