Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

 MG 0603 www

Składniki:
(przepis na 4 porcje)

4 bułki hamburgerowe (według tego przepisu)
16 plasterków dyni
8 plasterków chorizo
800 g mielonej wołowiny
2 garście sałaty strzępiastej
4 łyżki zimnej wody
2 łyżki oleju
4 łyżki majonezu
1 łyżka octu winnego
sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Obrać kawałek dyni, usunąć skórę oraz pestki, a następnie pokroić w plasterki. Zalać dynię octem, doprawić solą oraz pieprzem i odstawić na około 15 minut. Następnie dynię grillować po 1 minucie z każdej strony.
  2. Wyrabiać mięso przez 5 minut a następnie podzielić na cztery równe części i uformować burgery o średnicy trochę większej niż bułki burgerowe.
  3. Rozgrzać patelnię grillową na sucho i gdy się mocno rozgrzeje - ułożyć na niej mięso.
  4. Doprawić mięso solą i pieprzem a następnie smażyć około 2-3 minuty.
  5. Przewrócić mięso i powtórzyć czynności. Ściągnąć usmażone mięso z patelni i odstawić na około 1-2 minuty.
  6. Przekroić bułki na pół i ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej na około 1-2 minuty z każdej strony aż do zarumienienia.
  7. Umyć i osuszyć sałatę.
  8. Posmarować bułkę majonezem, położyć sałatę, usmażone mięso, plaster sera (można go wcześniej położyć na mięsie gdy będzie się smażyć jego druga strona), dwa plasterki chorizo, cztery plasterki dyni, a następnie przykryć wierzchem bułki i podawać.

Burger z marynowaną dynią i chorizo

Pobierz listę składników: