Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

 MG 0253 www

Składniki:
(przepis na 4 porcje)

4 bułki hamburgerowe (według tego przepisu)

Na chutney:
2 marchewki (ok 250 g)
1 papryczka chili
3 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1 łyżeczka soku z limonki
sól

Na burgera:
3/4 szklanki koniaku
3/4 szklanki wody
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
4 niewielkie piersi z kurczaka
2 łyżki oliwy
4 plastry świeżego ananasa
kilka liści sałaty
4 plastry sera cheddar

Przygotowanie:

Chutneyu:
Obrać marchew a następnie zetrzeć na tarce na drobno. Usunąć z chili nasiona i drobno posiekać. Obrać czosnek i wycisnąć. Podsmażyć czosnek i chili na maśle a następnie dodać marchew, szczyptę soli i smażyć ok. 3-5 minuty. Doprawić sokiem z limonki.

Burgera:
Oczyścić pierś kurczaka, umyć i osuszyć a następnie zalać koniakiem,dodać pokrojoną cebulę na cząstki orz czosnek i odstawić na 2 godz do lodówki lub na cała noc. Wysmarować oliwą patelnię grillową, rozgrzać i piec na niej kurczaka po ok. 4 minuty, aż do powstania pasków z grilla. Na tej samej patelni położyć plastry ananasa i grillować po ok. 2 min z każdej strony. Przekroić bułkę na połówki i podgrzać przez ok. 1 minutę na grillu. Układać na przekrojonym spodzie bułki umytą i osuszoną sałatę, chutney marchwiowy, grillowaną pierś kurczaka, grillowany ananas, a następnie przykryć to górą bułki.

burger chutney mix