Składniki
(przepis na 4 osoby)
4 bułki hamburgerowe (według tego przepisu)
800 g mielonej wołowiny
4 łyżki zimnej wody
2 łyżki oleju
200 g zielonej fasolki szparagowej
1 ser camembert
4 łyżki majonezu
2 garście roszponki
sól, pieprz
Przygotowanie:
- Umyć fasolkę, usunąć końcówki i łyka a następnie obgotować w osolonej wodzie przez 5-7 minut. Odcedzić i osuszyć.
- Wyrabiać mięso przez 5 minut a następnie podzielić na cztery równe części i uformować burgery o średnicy trochę większej niż bułki burgerowe.
- Rozgrzać patelnię grillową na sucho i gdy się mocno rozgrzeje - ułożyć na niej mięso.
- Doprawić mięso solą i pieprzem a następnie smażyć około 2-3 minuty.
- Przewrócić mięso i powtórzyć czynności. Ściągnąć usmażone mięso z patelni i odstawić na około 1-2 minuty.
- Przekroić bułki na pół i ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej na około 1-2 minuty z każdej strony aż do zarumienienia.
- Grillować fasolkę szparagową przez 2-3 minuty aż pojawią się charakterystyczne paski od grilla.
- Umyć roszponkę i osuszyć.
- Wysmarować bułkę majonezem. Ułożyć na bułce roszponkę, mięso, przecięty wzdłuż plaster sera camembert (można go wcześniej położyć na mięsie gdy będzie się smażyć jego druga strona), grillowaną fasolkę szparagową, a następnie przykryć wierzchem bułki i podawać.
Pobierz listę składników: