Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Hamburger „chili con carne”

Składniki
(przepis na 4 osoby)

4 bułki hamburgerowe (według tego przepisu)
800 g mielonej wołowiny
4 łyżki zimnej wody
2 łyżki oleju
2 garście sałaty strzępiastej
300 g chili con carne (według tego przepisu)
4 plastry czerwonej cebuli
garść chipsów nachos
sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Podgrzać w tym samym czasie przygotowane wcześniej chili con carne
  2. Wyrabiać mięso przez 5 minut a następnie podzielić na cztery równe części i uformować burgery o średnicy trochę większej niż bułki burgerowe.
  3. Rozgrzać patelnię grillową na sucho i gdy się mocno rozgrzeje - ułożyć na niej mięso.
  4. Doprawić mięso solą i pieprzem a następnie smażyć około 2-3 minuty.
  5. Przewrócić mięso i powtórzyć czynności. Ściągnąć usmażone mięso z patelni i odstawić na około 1-2 minuty.
  6. Przekroić bułki na pół i ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej na około 1-2 minuty z każdej strony aż do zarumienienia.
  7. Umyć sałatkę  i osuszyć.
  8. Ułożyć na bułce sałatę, usmażone mięso, plaster cebuli czerwonej, gorące i soczyste chili con carne, kilka chipsów nachos na sam szczyt, a następnie przykryć wierzchem bułki i podawać.

Hamburger „chili con carne”