Składniki
(przepis na 4 osoby)
4 bułki hamburgerowe (według tego przepisu)
2 gruszki
½ szklanki cukru
1 szklanka wody
800 g mielonej wołowiny
4 plastry sera roquefort
4 łyżki majonezu
8 liści sałaty strzępiastej
sól, pieprz
Przygotowanie:
- Obrać gruszki i gotować w całości w wodzie z cukrem przez 5 minut, a następnie wyjąć i pokroić w plastry.
- Wyrabiać mięso przez 5 minut a następnie podzielić na cztery równe części i uformować burgery o średnicy trochę większej niż bułki burgerowe.
- Rozgrzać patelnię grillową na sucho i gdy się mocno rozgrzeje - ułożyć na niej mięso.
- Doprawić mięso solą i pieprzem a następnie smażyć około 2-3 minuty.
- Przewrócić mięso i powtórzyć czynności. Ściągnąć usmażone mięso z patelni i odstawić na około 1-2 minuty.
- Przekroić bułki na pół i ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej na około 1-2 minuty z każdej strony aż do zarumienienia.
- Umyć i osuszyć sałatę.
- Posmarować bułkę majonezem, ułożyć na bułce sałatę, usmażone mięso, plaster sera (można go wcześniej położyć na mięsie gdy będzie się smażyć jego druga strona), plasterki gruszki, a następnie przykryć wierzchem i podawać.