Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Roquefort-burger

Składniki
(przepis na 4 osoby)

4 bułki hamburgerowe (według tego przepisu)
2 gruszki
½ szklanki cukru
1 szklanka wody
800 g mielonej wołowiny
4 plastry sera roquefort
4 łyżki majonezu
8 liści sałaty strzępiastej
sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Obrać gruszki i gotować w całości w wodzie z cukrem przez 5 minut, a następnie wyjąć i pokroić w plastry.
  2. Wyrabiać mięso przez 5 minut a następnie podzielić na cztery równe części i uformować burgery o średnicy trochę większej niż bułki burgerowe.
  3. Rozgrzać patelnię grillową na sucho i gdy się mocno rozgrzeje - ułożyć na niej mięso.
  4. Doprawić mięso solą i pieprzem a następnie smażyć około 2-3 minuty.
  5. Przewrócić mięso i powtórzyć czynności. Ściągnąć usmażone mięso z patelni i odstawić na około 1-2 minuty.
  6. Przekroić bułki na pół i ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej na około 1-2 minuty z każdej strony aż do zarumienienia.
  7. Umyć i osuszyć sałatę.
  8. Posmarować bułkę majonezem, ułożyć na bułce sałatę, usmażone mięso, plaster sera (można go wcześniej położyć na mięsie gdy będzie się smażyć jego druga strona), plasterki gruszki, a następnie przykryć wierzchem i podawać.

Roquefort-burger