Składniki
(przepis na 4 osoby)
4 bułki hamburgerowe (według tego przepisu)
2 pomidory
½ biała cebula
1 papryczka jalapeno
garść świeżej kolendry
1 ząbek czosnku
½ limonki
800 g mielonej wołowiny
4 łyżki ketchupu pomidorowo-śliwkowego
2 garście roszponki
sól, pieprz
Przygotowanie:
- Przygotować salsę: posiekać pomidory w kostkę (sam miąższ), cebulę posiekać w drobną kostkę, papryczkę posiekać w wąskie plasterki, dodać drobno pokrojony czosnek wraz z kolendrą i doprawić sokiem z limonki, solą oraz pieprzem.
- Wyrabiać mięso przez 5 minut a następnie podzielić na cztery równe części i uformować burgery o średnicy trochę większej niż bułki burgerowe.
- Rozgrzać patelnię grillową na sucho i gdy się mocno rozgrzeje - ułożyć na niej mięso.
- Doprawić mięso solą i pieprzem a następnie smażyć około 2-3 minuty.
- Przewrócić mięso i powtórzyć czynności. Ściągnąć usmażone mięso z patelni i odstawić na około 1-2 minuty.
- Przekroić bułki na pół i ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej na około 1-2 minuty z każdej strony aż do zarumienienia.
- Umyć i osuszyć roszponkę.
- Posmarować bułkę ketchupem pomidorowo-śliwkowym, ułożyć na bułce roszponkę, usmażone mięso, salsę pico de gallo a następnie przykryć wierzchem bułki i podawać.