Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Burger „Pico de Gallo”

Składniki
(przepis na 4 osoby)

4 bułki hamburgerowe (według tego przepisu)
2 pomidory
½ biała cebula
1 papryczka jalapeno
garść świeżej kolendry
1 ząbek czosnku
½ limonki
800 g mielonej wołowiny
4 łyżki ketchupu pomidorowo-śliwkowego
2 garście roszponki
sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Przygotować salsę: posiekać pomidory w kostkę (sam miąższ), cebulę posiekać w drobną kostkę, papryczkę posiekać w wąskie plasterki, dodać drobno pokrojony czosnek wraz z kolendrą i doprawić sokiem z limonki, solą oraz pieprzem.
  2. Wyrabiać mięso przez 5 minut a następnie podzielić na cztery równe części i uformować burgery o średnicy trochę większej niż bułki burgerowe.
  3. Rozgrzać patelnię grillową na sucho i gdy się mocno rozgrzeje - ułożyć na niej mięso.
  4. Doprawić mięso solą i pieprzem a następnie smażyć około 2-3 minuty.
  5. Przewrócić mięso i powtórzyć czynności. Ściągnąć usmażone mięso z patelni i odstawić na około 1-2 minuty.
  6. Przekroić bułki na pół i ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej na około 1-2 minuty z każdej strony aż do zarumienienia.
  7. Umyć i osuszyć roszponkę.
  8. Posmarować bułkę ketchupem pomidorowo-śliwkowym, ułożyć na bułce roszponkę, usmażone mięso, salsę pico de gallo a następnie przykryć wierzchem bułki i podawać.

 Burger „Pico de Gallo”