Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Grillowany burger wołowy z grillowanym oscypkiem oraz smażonymi kurkami  z żurawiną

Składniki
(przepis na 4 osoby)

4 bułki hamburgerowe (według tego przepisu)
800 g mielonej wołowiny
4 grube plastry oscypka
1 łyżka oleju
200 g kurek
2 łyżki masła
½ szklanki śmietany 30%
100 g suszonej żurawiny
dwie garście salaty (np. sałata frisee)
½ pęczka natki pietruszki
sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Wyrabiać mięso przez 5 minut a następnie podzielić na cztery równe części i uformować burgery o średnicy trochę większej niż bułki burgerowe.
  2. Rozgrzać patelnię grillową na sucho i gdy się mocno rozgrzeje - ułożyć na niej mięso.
  3. Doprawić mięso solą i pieprzem a następnie smażyć około 2-3 minuty.
  4. Przewrócić mięso i powtórzyć czynności. Ściągnąć usmażone mięso z patelni i odstawić na około 1-2 minuty.
  5. Przekroić bułki na pół i ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej na około 1-2 minuty z każdej strony aż do zarumienienia.
  6. Oczyścić kurki  i smażyć na rozgrzanym maśle, dodać śmietany i smażyć aż do jej odparowania w 2/3 objętości. Dodać żurawinę, doprawić solą i pieprzem i smażyć jeszcze ok. 2 minut. 
  7. Pokroić oscypek na grube plastry i grillować przez ok. 1 minutę z każdej strony.
  8. Umyć sałatę i osuszyć.
  9. Na bułce ułożyć sałatę, mięso, oscypek i sos z kurkami i żurawiną, a następnie przykryć wierzchem bułki i podawać.

Grillowany burger wołowy z grillowanym oscypkiem oraz smażonymi kurkami  z żurawiną