Składniki
(przepis na 4 osoby)
4 bułki hamburgerowe (według tego przepisu)
800 g mielonej wołowiny
4 grube plastry oscypka
1 łyżka oleju
200 g kurek
2 łyżki masła
½ szklanki śmietany 30%
100 g suszonej żurawiny
dwie garście salaty (np. sałata frisee)
½ pęczka natki pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie:
- Wyrabiać mięso przez 5 minut a następnie podzielić na cztery równe części i uformować burgery o średnicy trochę większej niż bułki burgerowe.
- Rozgrzać patelnię grillową na sucho i gdy się mocno rozgrzeje - ułożyć na niej mięso.
- Doprawić mięso solą i pieprzem a następnie smażyć około 2-3 minuty.
- Przewrócić mięso i powtórzyć czynności. Ściągnąć usmażone mięso z patelni i odstawić na około 1-2 minuty.
- Przekroić bułki na pół i ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej na około 1-2 minuty z każdej strony aż do zarumienienia.
- Oczyścić kurki i smażyć na rozgrzanym maśle, dodać śmietany i smażyć aż do jej odparowania w 2/3 objętości. Dodać żurawinę, doprawić solą i pieprzem i smażyć jeszcze ok. 2 minut.
- Pokroić oscypek na grube plastry i grillować przez ok. 1 minutę z każdej strony.
- Umyć sałatę i osuszyć.
- Na bułce ułożyć sałatę, mięso, oscypek i sos z kurkami i żurawiną, a następnie przykryć wierzchem bułki i podawać.