Składniki
(przepis na 4 osoby)
4 bułki hamburgerowe (według tego przepisu)
1 duże jabłko
2 łyżka masła
2 łyżki miodu gryczanego
800 g mielonej wołowiny
1 pęto kaszanki
1 ogórek małosolny
2 łyżki bryndzy
3 łyżki śmietany 18%
dwie garście salaty (np. sałata frisee)
sól, pieprz
Przygotowanie:
- Obrać jabłko, wydrylować i pokroić w kostkę, a następnie smażyć przez 2 minuty na rozgrzanym maśle. Dodać do jabłek miód gryczany i przesmażyć przez 1 minutę, zdjąć z ognia.
- Wyrabiać mięso przez 5 minut a następnie podzielić na cztery równe części i uformować burgery o średnicy trochę większej niż bułki burgerowe.
- Rozgrzać patelnię grillową na sucho i gdy się mocno rozgrzeje - ułożyć na niej mięso.
- Doprawić mięso solą i pieprzem a następnie smażyć około 2-3 minuty.
- Przewrócić mięso i powtórzyć czynności. Ściągnąć usmażone mięso z patelni i odstawić na około 1-2 minuty.
- Przekroić bułki na pół i ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej na około 1-2 minuty z każdej strony aż do zarumienienia.
- Pokroić ogórka w plasterki.
- Wymieszać bryndzę ze śmietaną i delikatnie doprawić solą i pieprzem.
- Umyć sałatę i osuszyć.
- Wysmarować bułkę rozmieszanym sosem ze śmietany i bryndzy.
- Ułożyć na bułce sałatę, mięso, wyciśnięty farsz z kiszki (można go wcześniej położyć na mięsie gdy będzie się smażyć jego druga strona), smażone jabłka z miodem, a następnie przykryć wierzchem bułki i podawać.