Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Burger z sarniny z grzybową nutką na sosie z whisky

Składniki:
(przepis na 4 porcje)

… na sos:
3 łyżki majonezu
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
1 łyżka whisky
1 szczypta słodkiej papryki
½ łyżeczki suszonej papryczki jalapeno

… na dodatek grzybowy:
300 g brązowych pieczarek
2 cebule
3 łyżki śmietany do sosów
2 łyżki oliwy
sól, pieprz

… na burgery:
400 g mięsa z udźca sarniny
1 garść świeżej kolendry
4 bułki hamburgerowe
2 łyżki oliwy

… dodatki:
garść roszponki

Przygotowanie:

..sosu:
Wymieszać wszystkie składniki i już jest gotowy.

… dodatku grzybowego:
Pokroić cebulę w półksiężyce i zeszklić na oliwie. Oczyścić grzyby i usunąć nóżki, a następnie kapelusze pokroić na ćwiartki. Dodać do cebuli pokrojone kapelusze pieczarek i wszystko podsmażyć 2-3 minuty. Dodać śmietanę, posolić oraz popieprzyć i ściągnąć z ognia.

… burgerów:
Zmielić mięso (najlepiej dwukrotnie), a następnie dokładnie wyrabiać przez około 5 minut. Dodać posiekaną kolendrę i wymieszać. Uformować hamburgery wielkości bułki i smażyć na oleju na patelni grillowej lub zwykłej. Bułkę przekroić na pół i na patelni zrumienić na małym ogniu.
Na bułce ułożyć sos, roszponkę, mięso i dodatek grzybowy z cebulą.
Przykryć wierzchem bułki i podawać.

Burger z sarniny z grzybową nutką na sosie z whisky