Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Big Boy - klasyczny hamburger z 1937 roku

Składniki:
(przepis na 4 porcje)

1,6 kg mielonej wołowiny
3 łyżki majonezu
2 łyżki musztardy
1 łyżka miodu
2 łyżki sosu pomidorowego
4 bułki hamburgerowe z sezamem
1 szklanka liści sałaty lodowej
4 plasterki sera żółtego (oczywiście najlepiej amerykańskiego) sól, pieprz

Podobno w restauracji Boba Wiana w Glendale w Kalifornii pewnego razu muzycy z zespołu Chuck Foster Orchestra zamówili kolejkę hamburgerów, a jeden z nich dla żartu powiedział, że chce, by Bob go czymś zaskoczył.
Żeby dowcipnisiowi zamknąć usta Bob zrobił coś nietypowego: podał bułkę pokrojoną nie na dwie części, ale na trzy i nie z jednym hamburgerem wołowym, a z dwoma, co było wówczas niespotykane. Tak podobno powstał pierwszy piętrowy hamburger i to na ok. 30 lat wcześniej niż najbardziej znany na świecie jego odpowiednik czyli Big Mac.

Niemniej przepis w mojej ocenie należało ciut podrasować i dopasować do naszych warunków: do mięsa dodałem jajko i bułkę tartą (możecie zrobić bez, ale moim zdaniem mięso się po prostu rozpadnie). W przepisie występuje też tajemniczy „relish” bez podania konkretnie z jakiego składnika, więc mogła to być tak naprawdę dowolna pasta / przecier, więc musiałem ją czymś zastąpić i zdecydowałem się ma musztardę i miód.
Znając te zmiany możecie spokojnie dokonać swoich korekt i spróbować poczuć smak Kalifornii 1937 roku :)

Przygotowanie:

Wyrabiać mięso przez 5 minut a następnie podzielić na osiem równych części i uformować burgery o średnicy trochę większej niż bułki burgerowe.   Rozgrzać patelnię grillową na sucho i gdy się mocno rozgrzeje - ułożyć na niej mięso. Doprawić mięso solą i pieprzem a następnie smażyć około 2-3 minuty. Przewrócić mięso i powtórzyć czynności. Ściągnąć usmażone mięso z patelni i odstawić na około 1-2 minuty. W międzyczasie zrób „tajemniczy sos”, czyli wymieszaj majonez, sos pomidorowy, musztardę i miód. Bułkę przekrój na trzy części i zarumień na patelni na małym ogniu. Sałatę umyć,  osuszyć i posiekać.
Na bułce układaj (idąc od dołu kanapki):
- dolną część bułki,
- porcję sosu,
- posiekaną sałatę,
- plasterek sera (można go wcześniej położyć na mięsie gdy będzie się smażyć jego druga strona),
- burgera wołowego,
- środkową część bułki,
- porcję sosu,
- burgera wołowego,
- górną część bułki.

... i teraz już pozostaje już tylko życzyć smacznego! :)

 Big Boy - klasyczny hamburger z 1937 roku

 20 wrzesień 2013