Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Hamburger wołowy z curry, harissą, imbirem oraz curry z sosem  jogurtowym z fetą

Składniki:
(przepis na 4 porcje)

800 g mielonej wołowiny
1 łyżka pasty harissa
1 łyżeczka curry w proszku
1 łyżeczka imbiru w proszku
1 cytryna
2 łyżki octu balsamicznego z figami i daktylami
2 łyżki małej cebulki
100 g sera seta
100 g gęstego jogurtu
½ pęczka natki pietruszki
1 garść sałaty batawskiej
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
sól, pieprz

Przygotowanie:

Dodać do mięsa harissę, curry oraz imbirem. Wyrabiać mięso przez 5 minut a następnie podzielić na cztery równe części i uformować burgery o średnicy trochę większej niż bułki burgerowe. Rozgrzać patelnię grillową na sucho i gdy się mocno rozgrzeje - ułożyć na niej mięso.  Doprawić mięso solą i pieprzem a następnie smażyć około 2-3 minuty. Przewrócić mięso i powtórzyć czynności. Ściągnąć usmażone mięso z patelni i odstawić na około 1-2 minuty.   Przekroić bułki na pół i ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej na około 1-2 minuty z każdej strony aż do zarumienienia. W międzyczasie do jogurtu dodać startą skórkę z cytryny, rozdrobnioną fetę, posiekaną pietruszkę, doprawić szczyptą soli oraz pieprzu i wymieszać. Na rozgrzanej patelni podgrzać ocet balsamiczny, dodać cebulkę i karmelizować. Na bułce ułożyć sałatę, sos jogurtowy z fetą, mięso i karmelizowaną cebulę. Przykryć wierzchem bułki i podawać.

Hamburger wołowy z curry, harissą, imbirem oraz curry z sosem  jogurtowym z fetą

Pobierz listę składników:

hamburger curry qr

 04 wrzesień 2013