Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Czytaj więcej...

Fusilli jest popularnym makaronem w Polsce, czyli po prostu świderki. Jednak ja wole tą jego wersję dłuższą bez odstępów wyglądającą po prostu jak skręcona ściśle wstążka makaronu. Nazwa fusilli wzięła się podobno od zdrobnienia włoskiego słowa „fuso” tłumaczonego, jako wrzeciono. Natomiast Fusilki al torchiow moim wolnym tłumaczeniu oznacza wersję fusilli „sprasowaną” czyli makaron „sprasowane wrzeciona” lub na naszą wersję „sprasowany świderek” co na moje oko idealnie oddaje jego kształt – zobaczcie zresztą na zdjęcia.

Czytaj więcej...

Jeśli będziecie kiedyś w Krakowie to koniecznie musicie odwiedzić ten plac targowy zwłaszcza że znajduje się około 500 metrów od samego Centrum Starego Miasta. Jest „nieco” zakamuflowany, więc ta obrazowa mapa ze zdjęciami będzie niezbędnym uzupełnieniem każdego turysty, który szuka lokalnych smaków tam gdzie przyjeżdża i w taki sposób chce poczuć miejsce, w którym jest. Można oczywiście zapytać samemu o drogę ale lepiej popatrzeć na mapę poniżej i zabawić się w odkrywcę nowych lądów.