Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Czytaj więcej...Na zaproszenie właściciela jednej z krakowskich piekarni mieliśmy przyjemność spędzić część nocy, podglądając pracę piekarzy przy produkcji najprawdziwszych krakowskich obwarzanków.
To niesamowite uczucie i zaszczyt patrzeć na pracę piekarzy. Dla mnie praca tych ludzi wygląda jak najcudowniejszy koncert w wykonaniu dziesięciu (od najmłodszego aż do siwiutkiego) wirtuozów. To jak zgrana maszyna, spod której ręki wyskakują – a nawet wylatują – obwarzanki. Byłem zachwycony tym, co zobaczyłem, i chylę czoła przed tymi piekarzami, a smak obwarzanka jest teraz dla mnie cenniejszy, bo wiem, jaką pracę w to wkładają, dzień w dzień produkując ich tysiące.

Czytaj więcej...Zostaliśmy zaproszeni do Wieliczki przez jednego ze znanych krakowskich szefów kuchni (m.in. niegdysiejszego szefa kuchni restauracji Wierzynek w latach jej świetności) – Zbigniewa Kurleto. Zabrał nas do bardzo dobrze wyposażonego miejsca, tj. Bistro Kampusu, gdzie odbywają się szkolenia oraz kursy gotowania. Tematem przewodnim była kuchnia molekularna oraz sous-vide czyli gotowanie próżniowe w niskich temperaturach. No i zaczęło się ….

Na pierwszy ogień poszła wiedza wsparta prezentacją i słowem Zbyszka Kurleto (a to jest bezcenna wiedza od osoby, która się w tej dziedzinie specjalizuje i ją doskonale zna). Dowiedzieliśmy się, co to jest kuchnia molekularna, dlaczego tak się nazywa i jak się to je :) oraz czym jest sous-vide i jakie są plusy tej ostatnio coraz popularniejszej techniki obróbki produktów spożywczych.

Czytaj więcej...Przyszedł moment, kiedy musimy się pochwalić naszym debiutem na łamach magazynu Kukbuk.

Czytaj więcej...

Zapraszamy do lektury najnowszego numeru magazyny „Miasto Kobiet” (nr 4/2014).

Będzie można zobaczyć aż 7 naszych propozycji kulinarnych.

Czytaj więcej...Otrzymaliśmy zaproszenie na bardzo kameralne warsztaty kulinarne, organizowane przez dwie blogerki: Joannę Krzewińską krolestwogarow.pl oraz Julitę Strzałkowską wrzacakuchnia.pl Warsztaty odbyły się w ogródku Jung & Lecker jungilecker.pl

Przechodziłem obok tego miejsca setki razy i nigdy tam nie wstąpiłem, ale teraz, po poznaniu ich szefowej kuchni oraz tego, jak działa w swojej kuchni zmieniam to! Miejsce jest o tyle ciekawe, że jego menu zmienia się co tydzień, więc za każdym razem, gdy się tam wybierzecie, możecie spróbować czegoś zupełnie innego. Nomen omen, Jung & Lecker w plebiscycie Gazety Wyborczej zostało „Knajpą roku”, której właścicielką jest Monika Wojtysiak.

Czytaj więcej...Skontaktowała się z nami firma sprzedająca sadzonki (http://www.cebule.pl/), a ponieważ właśnie zastanawiałem się, co posadzić ma moim wielkim balkonie (2x1), więc z tej propozycji skorzystałem od razu.

Szał zakupowy polegał na wydaniu 200 PLN na dowolne produkty. W związku z tym straciłem kontrolę i zamówiłem 69 sadzonek (kwiatów i warzyw) – skądinąd ciekawa liczba :) przypadek? Nie sądzę ;)

Czytaj więcej...KONKURS – stwórz własnego hamburgera, który pojawi się w ofercie Streat  Slow Food!

Czytaj więcej...Otrzymaliśmy do testów zastawę stołową od firmy Slate Plate (http://slateplate.pl/). Bardzo z takiej propozycji się ucieszyliśmy, gdyż zachorowałem na tego typu talerze od czasu warsztatów kulinarnych z Grzegorzem Łapanowskim. Kolory dań na tej czarnej zastawie prezentują się po prostu znakomicie i efekt wizualny, jaki można dzięki nim osiągnąć, jest nieporównywalny z zastosowaniem tradycyjnej zastawy. Dodatkowo ciekawa faktura samego kamienia nadaje smaczku potrawom i wynosi je o kilka poziomów wyżej (chociaż bigosu na nich nie próbowaliśmy podać … jeszcze).

Czytaj więcej...Przyłączyliśmy się do programu realizowanego przez margaryny „Optima”, którego celem jest przygotowanie specjalnej książki kucharskiej z przepisami, które pozwolą zadbać o zdrowie. Odpowiednio dobrane dania, ich odpowiednia obróbkę oraz dobór składników pozwolą na obniżenie poziomu cholesterolu.

Cel szczytny bez dwóch zdań. Dlatego nie zastanawialiśmy się ani sekundy, gdy na inauguracyjne warsztaty zaprosiła nas Kasia Szatkowska, prowadząca blog kulinarny „W krainie smaku”, znana z organizowania konkursu BlogerChef.

Czytaj więcej...Przy okazji przygotowywania Wielkanocnego eBook'a dla firmy Kruszwica i portalu zpierwszegotloczenia.pl zostaliśmy zaproszeni na wyjątkowe warsztaty do Akademii Nikona. Wyjątkowe przede wszystkim ponieważ prowadzone przez Pana Leszka Szurkowskiego. Za stronę kulinarną odpowiadał Robert Wojnarowski z-ca Szefa Kuchni restauracji Sowa & Przyjaciele. Na miejscu mieliśmy również dostęp do pełnej gamy sprzętu fotograficznego firmy Nikon.

Czytaj więcej...Ruszył jubileuszowy, 10. Małopolski Festiwal Smaku. W tym roku po raz pierwszy na mapie festiwalowej pojawiła się Wieliczka, i to jako pierwsze miasto na trasie.

Oprócz samych kramów w pyszną regionalną i tradycyjną żywnością był też spory namiot kulinarny, gdzie od samego rana aż do oficjalnego zakończenia tej imprezy coś się bez ustanku gotowało.

Czytaj więcej...Musieliśmy poczekać z opisem wydarzenia, aby wszystkie wrażenia  się ułożyłyi nabrały formy. Co tu dużo mówić: menu degustacyjne składające się z 10 pozycji, uzupełnionych specjalnie dobranym winem, dla ponad dwóch tuzinów ludzi to nie lada wyzwanie. Wyzwanie, które zostało zrealizowane doskonale.

Spotkanie odbyło się w restauracji Barka, której wnętrza mają swój charakterystyczny urok, co nadało całemu spotkaniu dodatkowego kolorytu. Za menu odpowiadali panowie z Twój Kucharz. Od samego czytania opisu dań może się zrobić człowiekowi pysznie, a my, nieśmiało nadmienię, wszystko to zjedliśmy i jesteśmy szczęśliwi :)

Czytaj więcej...Zapraszamy na fotorelację z drugiego dnia V półfinału Bloger Chef - Lubliniec 2014

Czytaj więcej...Zapraszamy na fotorelację z pierwszego dnia V półfinału Bloger Chef - Lubliniec 2014

Czytaj więcej...Właśnie skończyliśmy pierwszy rok. Nastał więc czas podsumowania, gdyż obiecaliśmy sobie wspólnie podczas zakładania bloga, że po pierwszym roku zdecydujemy, czy go kontynuujemy czy też zamykamy zabawę w kulinarne blogowanie.

Decyzję podjęliśmy już znacznie wcześniej, ale o tym na końcu :) Teraz trochę podsumowania: