Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Czytaj więcej... Przedstawiany relację z testowania bugerów, które wygrały w konkursie Streat Slow Food, organizowanym na falach radia KRK FM podczas naszej audycji „Na wolnym ogniu” (http://www.krk.fm/na-wolnym-ogniu).

Zgodnie z informacją od panów ze Streat Slow Food, wszystkie zgłoszone w konkursie burgery były bardzo ciekawe. W związku z tym poproszono nas, aby zaznaczyć, że z części pomysłów na pewno jeszcze skorzystają i oczywiście podadzą nazwiska autorów, którzy ich zainspirowali m.in. za naszym pośrednictwem.

Czytaj więcej...Otrzymaliśmy do przetestowania robot kuchenny marki Sencor, o wdzięcznie brzmiącej nazwie „model STM 3015VT".

Opakowanie:
Bez zastrzeżeń, samo pudełko i rzetelność zabezpieczenia robota kuchennego jest w porządku.

Wyposażenie:
Oczywiście poza samym robotem kuchennym i instrukcją ważne jest to, co wchodzi w skład zestawu a to: hak do ugniatania (i on był przedmiotem naszych testów na pierwszy ogień, o czym za chwilę), mieszak balonowy do
ubijania piany oraz mieszak w kształcie litery A.

Czytaj więcej...Mieliśmy okazję uczestniczyć  w kolejnej edycji warsztatów prowadzonych przez człowieka-legendę gastronomii, czyli Zbigniewa Kurleto. Jego zasługi dla polskiej sztuki kulinarnej długo by wymieniać, ale trzeba koniecznie powiedzieć, że przez lata był szefem kuchni w krakowskim Wierzynku w czasie jej największej świetności.

Na warsztatach pod hasłem „rybki na świątecznym stole" zebrała nas się całkiem spora grupka fascynatów, czyli „zboczeńców kulinarnych", bo jak inaczej nazwać ludzi którzy po całym dniu pracy chcą jeszcze gotować i czegoś się nauczyć. Byli więc blogerzy kulinarni, amatorzy (piję do Wojtka M. ;) który nomen omen zgarnął główną nagrodę za wykonanie faszerowanego szczupaka), a nawet przedstawiciele mediów (Bartuś G. z KRK FM).

Czytaj więcej...Boże Narodzenie jest w Polsce jednym z najuroczyściej obchodzonych świąt. Szczególnie ważnym jest niewątpliwie wieczerza wigilijna, która jest uroczystym posiłkiem. Słodkim akcentem często bywa makowiec, którego nie może zabraknąć na niejednym stole. Proponujemy trochę inną i różniącą się od klasycznej jego wersję. W tym wydaniu makowic dzięki ciastu drożdżowemu nabierze wyraźnej puszystości. Zresztą już sama forma pieczenia jest również ciekawa gdyż makowiec jest pieczony od samego początku w kawałkach.

Ta i inne propozycje znajdują się na stronie „Święta jak w domu” (http://www.swietajakwdomu.pl) a pomysł na naszego makowca można znaleźć tutaj: http://www.swietajakwdomu.pl/makowiec

Dodatkowo serdecznie zapraszamy na konkurs „Święta jak w domu” na stronie: http://www.swietajakwdomu.pl/konkurs

‪#‎ŚwiętajakwDomu‬ ‪#‎Małopolska‬

Czytaj więcej...Zasady:
- opracuj przepis na swojego autorskiego burgera,
- wymyśl dla niego nazwę,
- zgłoś go w niniejszym konkursie.

Nagroda:
- zostaną wybrane trzy burgery przez panów ze Streat Slow Food, które będzie można zjeść u nich tylko w jednym dniu (w okolicy 20-22.12.2014 – szczegółowy termin zostanie podany),
- w całości dochód ze sprzedaży w tym dniu zwycięskich burgerów zostanie przeznaczony na cel charytatywny,
- wyniki zostaną ogłoszone na łamach bloga „Gotowanie z Pasją” oraz podczas audycji radiowej „Na wolnym ogniu” w radiu KRK FM.

Czytaj więcej...Serdecznie zapraszamy wszystkich chętnych na dwudniową ucztę przy Szwedzkim Stole Filmowym (http://www.szwecjadzisiaj.pl/zapraszamy-na-uczte-przy-szwedzkim-stole-filmowym/),
czyli na przegląd kina szwedzkiego ale nie tylko. W programie też pokaz kulinarny w naszym wykonaniu zainspirowanegy kuchnią szwedzką (będą klopsiki ale też pojawi się śledź w dn. 16.11.2014 w godzinach 12-13), nauka języka szwedzkiego, pokazy i czytanie dla dzieci szwedzkich bajek.

Czytaj więcej...Ponieważ (nieskromnie powiem a co) jeden z naszych przepisów wygrał edycję na danie z piwem Książęcym ryżowym (http://gotowaniezpasja.pl/wloskie-klimaty/risotta/87-risotto-z-gruszka-i-serem-plesniowym-na-piwie-ryzowym), zagościliśmy na specjalne zaproszenie na warsztatach związanych z gotowaniem przy piwie i z udziałem piwa (oczywiście Książęcego).

Gościli nas:
Zdzisław Kantor – kiper, który uczył jak degustować profesjonalnie piwko oraz Jurek Sobieniak – czyli znany gotujący chemik, którego wspierał dzielnie m.in. Andrzej Andrzejczak.

Czytaj więcej...Nasz blog czynnie włączył się w akcję „Zboże smakuje i inspiruje", mającej na celu promowanie i popularyzowanie spożycia produktów zbożowych. Dlatego też zostaliśmy zaproszenie do udziału w programie „Dzień Dobry TVN" na dzień 24.09.2014, gdzie mieliśmy przyjemność gotowania na żywo. Tematem przewodnim były kasze, w związku z tym przygotowaliśmy następujące propozycje:

Czytaj więcej...Mieliśmy okazję uczestniczyć  w drugiej edycji warsztatów prowadzonych przez człowieka-legendę gastronomii, czyli Zbigniewa Kurleto. Jego dokonania długo by wymieniać, ale trzeba koniecznie powiedzieć, że przez lata był szefem kuchni w krakowskim Wierzynku, jest też członkiem Klubu Szefów Kuchni oraz zasiada w Państwowej Komisji Egzaminacyjnej dla kucharzy. W swojej karierze organizował przyjęcie na cześć George'a Bush' (otrzymał za to osobiste podziękowania do prezydenta Stanów Zjednoczonych i zaproszenie do odwiedzenia Białego Domu) – a dzisiaj zaprosił członków Stowarzyszenia Małopolskich Blogerów Kulinarnych na warsztaty, które też osobiście poprowadził. Dołączył do nas również przedstawiciel radia KRK FM, który jest miłośnikiem gotowania, czyli Bartek Grzywacz, jeden z prowadzących audycje w tym radiu i radiowiec z dużym doświadczeniem.

Czytaj więcej...Mieliśmy okazję uczestniczyć w dniach 19-20.09.2014 w bardzo ciekawym przedsięwzięciu, a mianowicie w ramach programu „Trzy Znaki Smaku" zostaliśmy zaproszeni jako Press (w końcu działamy w radiu KRK FM, by szerzyć wiedzę kulinarną podczas audycji „Na wolnym ogniu" – link). Wyjazd był przeznaczony dla dziennikarzy, blogerów kulinarnych oraz szefów kuchni z całego kraju, bez których na pewno nie poznalibyśmy takich smaków, jakie pojawiły się przy kolacji (ale o tym poniżej). Nad całą wycieczką oraz kulinarną oprawą czuwał ambasador kampanii, Grzegorz Łapanowski (znamy m.in. jako prowadzący, a obecnie również juror programu „TopChef").

Czytaj więcej...Piszę ciągle jeszcze pełen zachwytu po spędzeniu trzech dni w gospodarstwie agroturystycznym „Wańczykówka" (www.wanczykowka.pl), którą prowadzą cudowni ludzie, czyli małżeństwo Lucyna i Sylwek Wańczyk. „Wańczykówka" już ze względu na samą lokalizację zasługuje na uwagę, gdyż położona jest w pięknej okolicy w województwie dolnośląskim, w Kotlinie Kamiennogórskiej, w malutkiej, pięknej i urokliwej miejscowości – w Krzeszowie.

Może i nie byłoby w tym nic wyjątkowego, ale Państwo Wańczykowie produkują doskonałe sery i mieliśmy okazję z całą grupą blogerów kulinarnych ze Stowarzyszenia Małopolskich Blogerów Kulinarnych spędzić aż trzy dni na warzeniu serów, przygotowywaniu twarożków czy też własnego jogurtu. Zresztą sery Państwa Wańczyków zdobyły już niejedną prestiżową nagrodę w Polsce. Wracając do naszego wyjazdu: zaczęło się od tematów powiedzmy łatwiejszych, czyli od produkcji jogurtu oraz od twarożku, który potem został obtoczony w różnego rodzaju ziółka. W międzyczasie oczywiście dostaliśmy taką dawkę wiedzy teoretycznej, że głowa aż bolała, długopis palił się w rękach, a we mnie podziw dla tych ludzi rósł z minuty na minutę.

Czytaj więcej...W kinie KIKA przy ul. Krasieckiego 18 rusza nowy cykl pod hasłem „Śniadanie w kinie”. Będzie odbywał się co dwa tygodnie w piątki o godz. 10. Idea polega na wspólnym zjedzeniu śniadania w kinokawiarni przy wspólnym stole, a potem wspólnym seansie filmowym. Pierwsze takie spotkanie odbyło się 29.08.2014 i przypadło nam w zadaniu wyreżyserować jego menu. Ponieważ śniadanie dla wielu nie może obyć się bez tostów, zaproponowaliśmy ich niecodzienne wersje. Oczywiście przygotowywanie tostów odbywało się na oczach zainteresowanych, miało być bez mięsa oraz coś dla wegetarian, więc zaproponowaliśmy w zestawie śniadaniowym po jednym toście z dwóch rodzajów.

Czytaj więcej...Na zaproszenie właściciela jednej z krakowskich piekarni mieliśmy przyjemność spędzić część nocy, podglądając pracę piekarzy przy produkcji najprawdziwszych krakowskich obwarzanków.
To niesamowite uczucie i zaszczyt patrzeć na pracę piekarzy. Dla mnie praca tych ludzi wygląda jak najcudowniejszy koncert w wykonaniu dziesięciu (od najmłodszego aż do siwiutkiego) wirtuozów. To jak zgrana maszyna, spod której ręki wyskakują – a nawet wylatują – obwarzanki. Byłem zachwycony tym, co zobaczyłem, i chylę czoła przed tymi piekarzami, a smak obwarzanka jest teraz dla mnie cenniejszy, bo wiem, jaką pracę w to wkładają, dzień w dzień produkując ich tysiące.

Czytaj więcej...Zostaliśmy zaproszeni do Wieliczki przez jednego ze znanych krakowskich szefów kuchni (m.in. niegdysiejszego szefa kuchni restauracji Wierzynek w latach jej świetności) – Zbigniewa Kurleto. Zabrał nas do bardzo dobrze wyposażonego miejsca, tj. Bistro Kampusu, gdzie odbywają się szkolenia oraz kursy gotowania. Tematem przewodnim była kuchnia molekularna oraz sous-vide czyli gotowanie próżniowe w niskich temperaturach. No i zaczęło się ….

Na pierwszy ogień poszła wiedza wsparta prezentacją i słowem Zbyszka Kurleto (a to jest bezcenna wiedza od osoby, która się w tej dziedzinie specjalizuje i ją doskonale zna). Dowiedzieliśmy się, co to jest kuchnia molekularna, dlaczego tak się nazywa i jak się to je :) oraz czym jest sous-vide i jakie są plusy tej ostatnio coraz popularniejszej techniki obróbki produktów spożywczych.

Czytaj więcej...Przyszedł moment, kiedy musimy się pochwalić naszym debiutem na łamach magazynu Kukbuk.