Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Czytaj więcej...W dniach 29-30.08.2015 w Warszawie podczas Festiwalu Food Trucków odbyły się 2. Mistrzostwa Burgerowe, w których mieliśmy przyjemność być jurorami.

Ten, kto od razu pomyśli, jakie to miłe zadanie, niech wyobrazi sobie 20 burgerów (finalnie było 19), które musi skosztować i ocenić. Nawet dwa kęsy z każdego burgera to i tak za dużo na ludzkie (czyli i nasze) możliwości. W związku z tym zadanie musiało być rozłożone na dwa dni weekendu.

Czytaj więcej...Warszawa weekend 29-30.08.2015, a dokładniej błonia Stadionu Narodowego.

Pogoda, ludzie i food trucki dopisały, gdyż w sumie było około 80 ekip, a przekrój był spory – od sushi przez tacos, lody, kawę (jest kawa jest zabawa!!!) itd. aż po burgery, którymi byliśmy najbardziej zainteresowani, jako jurorzy tego konkursu.

Czytaj więcej...Poniższy tekst powstał zainspirowany po przeczytaniu artykułu o Berlinie: https://www.westwing.pl/magazyn/styl-zycia/berlin/, który jest jednym z serii ciekawych opisów również innych miast jakie są godne uwagi i odwiedzenia: https://www.westwing.pl/stylowa-podroz-westwing/.

To miasto jest piękne, to miasto jest podobne do nas (nas – Polaków, bo było podzielone, chociaż ten sam narób tam mieszkał) i to miasto potrafi zakochać w sobie miejscami, ale przed wszystkim ludźmi, bo to oni stanowią o jego duszy. Lokalna kuchnia jest właśnie jednym z aspektów tej duszy, a przecież wiemy, że jedzenie jest ponad podziałami, więc …zjedzmy Berlin – bo warto:)

Czytaj więcej...Podczas promocji książki "Kipi kasza" mieliśmy nie ukrywaną przyjemność gościć na antenie radia ChilliZet w programie „Szczypta chilli". Z prowadzącymi, tj. Dominiką Biegańską oraz Weroniką Wawrzkowicz, rozmawialiśmy o różnych odmianach kaszy, o jej wartościach odżywczych, o powrocie kasz na polskie stoły ale też o tym, jak dobrze ugotować kaszę, z czym ją przyrządzać – czyli po prostu o naszej książce „Kipi kasza". Nie zabrakło też rozważań na temat stosunku kaszy do wody i historii o mannie z odkurzacza.

Czytaj więcej... SEZONY Bistro Cafe – to Podmiot Ekonomii Społecznej, który powstał w toku realizacji projektu „Parasol Praca Przyszłości” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.

Czytaj więcej...W związku z naszą książką „Kipi kasza" zostaliśmy zaproszeni do programu „Dzień Dobry TVN", gdzie 03.06.2015 mieliśmy okazję zaprezentować dania z książki, choć w trochę zmienionej wersji. Prowadzącymi była Anna Kolczyńską-Maciejowską oraz Robert Kantereit, którym przypadły do gustu nasze placuszki oraz kushi, czyli sushi z kaszą :)

Czytaj więcej...Serdecznie zapraszamy na pierwszą turę konkursu, który odbędzie się na antenie radia KRK.FM.

Codziennie od poniedziałku do piątku w dniacg 25-29.05.2015, w programie Roberta Konatowicza „Praca wre" w godzinach 10-14 będzie można wygrać naszą książkę „Kipi kasza" ze specjalnym autografem dla słuchacza radia.

Zapraszamy do słuchania audycji i wzięcia udziału w konkursie :)

Dodatkowo zamieszczamy „dżingiel" reklamowy, jaki specjalnie na tą okazję nagraliśmy.

Nazwa Play Rozmiar Czas
Kipi kasza - Konkurs w radiu KRK
Gotowanie z pasj

0.7 MB 0:32 min

Czytaj więcej...Na specjalnie na potrzeby tej publikacji przygotowaliśmy aż 105 pomysłowych przepisów, a wszystkie z kaszą w roli głównej.  Z jednej strony odkrywamy tradycję i proponujemy klasyczne dania we współczesnej odsłonie, a z drugiej - wprowadzamy kulinarne nowinki. Wszystkie propozycje posiłków zilustrowane są autorskimi zdjęciami.

Blisko trzy czwarte przepisów to propozycje bezmięsne, a prawie połowa to dania niezawierające glutenu – z książki skorzystać więc mogą zarówno wegetarianie oraz osoby poszukujące nowych pomysłów na bezglutenowe posiłki. Wszystkie propozycje dań wiążą się z ideą zdrowego odżywiania i slow food, a przepisy będą inspirujące zarówno dla amatorów, jak i pasjonatów gotowania.

Czytaj więcej...Zapraszamy wszystkich do udziału w konkursie, w którym należy stworzyć własnego burgera wraz z sosem i dodatkami. Zwycięzcy będą mogli swoje pomysły własnoręcznie przygotować podczas warsztatów kulinarnych pod hasłem „Burgery & frytki belgijskie” organizowanymi przez bar z burgerami „M22” znajdującego się w Krakowie przy ul. Św. Marka 22.

Zapraszamy do pobrania pliku PDF z zestawem naszych propozycji na walentynkowe dania, które ukazały się w najnowszym numerze "Moda na Zdrowie".

moda na zdrowie logo

frontZapraszamy do konkursu organizowanego na łamach naszej audycji „Na wolnym ogniu” prowadzonej co sobotę w godz. 12-14 na antenie radia KRK FM, w którym można wygrać kolację dla dwóch osób w restauracji korsykańskiej „Corse” na ul. Poselskiej w Krakowie (wartość nagrody 200 PLN).

Fundator nagrody:
Restauracja „Corse” w Krakowie przy ul. Poselskiej 24:
http://www.corserestaurant.pl/about-us/
(strona w budowie ale można na niej znaleźć aktualne menu).

Czas trwania konkursu:
24.01-14.02.2015

Czytaj więcej...Pojawiła się w księgarni książka, która stanowi podsumowanie ponad półrocznych zmagań kuchennych grupy30 blogerów kulinarnych (w tym też naszych jako „Gotowanie z Pasją”). Druga edycja tego konkursu cieszyła się niezwykłą popularnością. Książka „BlogerChef2” to swego rodzaju kulinarna relacja z ponad półrocznej batalii, podczas której blogerzy kulinarni rozwijali swoją pasję do gotowania (czyli coś w sam raz dla nas - nawet tytuł naszego bloga – w „Gotowanie z pasją” – to potwierdza!!!), ale także odwiedzali ciekawe kulinarnie miejsca na mapie Polski.

Książka zawiera opisy wszystkich blogów kulinarnych, informacje o każdym etapie konkursu oraz przede wszystkim wszystkie przepisy, które zostały nagrodzone przez profesjonalne jury i zakwalifikowały się do półfinałów. Oczywiście dania finałowe też można w tej publikacji znaleźć. W związku z tym każdy ma możliwość samodzielnie potrawy te przygotować, np. kurczaka curry w sosie agrestowym, bazyliowe naleśniki z wędzoną gruszką, kozim serem i prażonymi migdałami czy też kopytka z bobu.

baner frontZapraszamy do konkursu organizowanego na łamach naszej audycji „Na wolnym ogniu” prowadzonej co sobotę w godz. 12-14 na antenie radia KRK FM na weekendowy pobyt dla 2 osób w 4* Hotelu Słoneczny Zdrój Medical Spa & Wellness w Busku-Zdroju.

Fundator nagrody:
Hotel Słoneczny Zdrój Medical Spa & Wellness w Busku-Zdroju

Czas trwania konkursu:
17.01-04.02.2015

Czytaj więcej...Z lekkim opóźnieniem zamieszczamy link do Ciekawego świątecznego ebooka. Publikacja zawiera niezwykle ciekawy przepisy, które mogą być inspiracją dla wszystkich na kolejne Święta.

W związku z tym zapraszamy do pracy zbiorowej różnych ciekawych blogerów kulinarnych i w tym też na kilka naszych przepisów:
http://bit.ly/slowyourlife-ebook-2014

Dziękujemy za cały rok bycia z nami i życzymy wszystkim wszystkiego co najlepsze i najsmaczniejsze w nadchodzącym 2015 roku!

Czytaj więcej...Przyszedł moment, kiedy możemy się pochwalić naszą kolejną publikacją w magazynie Kukbuk.

Zabierzemy Was tam do klementynkowego raju (felieton śniadaniowy) a na śniadanie proponujemy przepis na placuszki owsiane z klementynkami okraszone miodem i sokiem z klementynek.