Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Czarny Czosnek – opis rewelacyjnego produktuWstęp

„Czarny Czosnek” to nasze nowe odkrycie przywiezione z FoodShow2018 w Katowicach!!!
Jest genialny dzięki swoim właściwości smakowym a poza tym jest też bardzo zdrowy co jest ważne zwłaszcza dzisiaj gdy na to tak bardzo zwracamy uwagę. Zacznijmy jednak o wszystkim od samego początku, a mianowicie…

Czym ten czarny czosnek jest

Zacznijmy od tego czym jest czarny czosnek. Czarny czosnek to zwykły czosnek ale poddany długotrwałemu procesowi, który powoduje zmianę nie tylko wizualną (czosnek staje się intensywnie czarny) ale też jego właściwości smakowych. Aby uzyskać czarny czosnek, należy główkę zwykłego świeżego czosnku poddawać przez dwa miesiące procesowi wysokiej temperatury. Jest to długotrwały proces dojrzewania, która polega na reorganizacji cukrów i aminokwasów, które tworzą nowe smaki. Sam proces przeprowadza się w specjalnej komorze, w ściśle określonej temperaturze oraz wilgotności powietrza. W tym procesie czosnek traci swój ostry smaku i powstaje całkiem nowy produkt z odmiennym smakiem.

Smak

Jego smak jest wręcz genialny, który można nazwać wysublimowany. Aby zobrazować go to można doszukać się w nim takich nut smakowych jak wędzonej śliwki, suszonych moreli, wanilii czy też trufli i jest też lekko słodkawy. Mówi się, że posiada piąty smak – umami, więc dzięki niemu dodając go do dań uzyskamy tą ciekawą „okrągłość” smaku.

Właściwości

Że czosnek jest zdrowy to wszyscy na pewno wiemy, a w czarnym czosnku jest więc duża ilość związków antyoksydacyjnych, które sprawiają, że jest pomocny w leczeniu wielu schorzeń. Zawiera aż 18 różnych aminokwasów z pośród 20 podstawowych jakie występują. Co istotne ma on aż dziesięciokrotnie więcej właściwości leczniczych niż klasyczny biały czosnek. Zresztą lista jego właściwości i wpływu na nasz organizm jest znacznie większa i m.in.:

  • obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi,
  • zapobiega zawałom serca i udarowi mózgu,
  • wspomaga krążenia i proces krzepnięcia krwi,
  • działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i przeciwgrzybicznie,
  • skuteczny w profilaktyce antynowotworowej,
  • przeciwdziała procesom starzenia,
  • ma działanie hepatoprotekcyjne (chroni komórki wątroby).

Dostępność

Dostępny jest w kilku wariantach m.in. jako:

  • całe główki czosnku czy też już rozdzielone pojedyncze ząbki,
  • pasta czyli utarty czosnek (w wersji bez lub z miodem),
  • proszek przygotowany z wysuszonych i roztartych na pył ząbków czosnku.

Tak jak wspominaliśmy m.in. specjalnie pojawiliśmy się na FoodShow2018 właśnie po to aby nabyć go bezpośrednio od producenta: Czarny czosnek (link: https://czarny-czosnek.pl/pl/i/Czarny-czosnek/21)

Przepisy

Reasumując to produkt genialny nie tylko ze względu na swoje właściwości zdrowotne ale też na swój wyjątkowy smak.
Przygotowaliśmy z nim kilka przepisów jako test produktu i inspiracja do dalszych jego zastosowań w kuchni:

Zupa krem z białych warzyw korzennych z czarnym czosnkiem z dodatkiem ziemniaków, zielonego sera pleśniowego i cebuli dymki