Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Hamburger z miętą i pietruszką pod kołderką z czerwonych buraków z majonezem

Hamburger możne wydawać się, że to proste danie ale każdy kto spróbuje profesjonalnego hamburgera to już by go jadł i jadł. Czytając definicję hamburgera może nic niej nas nie skusić gdyż przecież to tylko pewien rodzaj kotleta z mięsa mielonego (wieprzowego, wołowego czy też cielęcego chociaż też przygotowuje się z mięsa ryb), którego formuje się w płaski oraz okrągły placek, a ten następnie smaży, piecze czy też grilluje. Tak przygotowane mięso umieszcza się pomiędzy dwoma kawałkami lekko przypieczonej i przeciętej bułki.

Hamburgera najlepiej (i pewnie najsmaczniej) je się trzymając w dłoni, bez pomocy sztućców – to magia tego dania. Nazwy burgerów często pochodzą od dodatków i tak np. hamburger z dodatkiem plastrów sera nazywa się cheeseburger, hamburger z kurczaka nazywany jest chickenburger a gdy jest z ryby to fishburger. Wydawać by się mogło że to wszystko ale tak nie jest. Ilość rodzajów hamburgerów jest tak wielka jak świat szeroki i długi. Porządny hamburger jest na wagę złota – jak mawiają w pewnych kręgach z kraju będących jego kolebką. Natomiast o jego wyjątkowości decyduje jakoś mięsa z jakiego jest przygotowywany oraz oczywiście a może przede wszystkim dodatki , które czynią go wyjątkowym. Niestety przyjęło się że hamburgery to symbolem jedzenia fast food ale spowodowane jest to przez różnego rodzaje bary i budki z szybkim jedzeniem, które to cudowne danie sprowadziły do pospolitej buły z niewiadomym mięsem. Dlatego chcę zaproponować hamburgera, który zaprzeczy temu. Grillowany czyli będzie pozbawiony nadmiaru tłuszczu a dodatek mięty i pietruszki spowodują że będzie pachniał ich świeżością.

Hamburger podobno zawdzięcza swoją nazwę od potrawy przywiezionej przez niemieckich imigrantów na nowy kontynent tj. od befsztyka po hambursku czyli hamburger steak. Ten kotleta z siekanej wołowiny z czasem ewoluował i stał się jednym z najsmaczniejszych dań jakie znamy do dzisiaj.

Hamburger z miętą i pietruszką pod kołderką z czerwonych buraków z majonezemHamburger z miętą i pietruszką pod kołderką z czerwonych buraków z majonezemHamburger z miętą i pietruszką pod kołderką z czerwonych buraków z majonezem

Danie z hamburgera jest idealne i można je przygotowywać na wiele sposobów np. robiąc go bardziej Polskim używając ogórków kiszonych oraz polskich buraków.

Hamburger z miętą i pietruszką pod kołderką z czerwonych buraków z majonezemHamburger z miętą i pietruszką pod kołderką z czerwonych buraków z majonezemHamburger z miętą i pietruszką pod kołderką z czerwonych buraków z majonezem

Przepis na hamburgera z miętą i pietruszką pod kołderką z czerwonych buraków z majonezem