Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Klasyczny śledź w śmietanie z czasów PRL-u

Matury już się rozpoczęły więc za nami 1 maja :) a z tą datą kojarzy mi się tylko PRL i dzieciństwo (Załoga G, wszystko na kartki, smak pomarańczy po kilku godzinach w kolejce itd.). Oczywiście życie towarzyskie w PRL-u też istniało i ozdobą każdego takiego spotkania były śledzie – śledzie w oleju, śledzie po japońsku (ciekawe skąd pochodzi taka nazwa – ale to temat na inny raz) czy też śledzie w śmietanie. Nic tak przecież nie pasuje do czystej wódeczki, jak właśnie śledzik.

Trudno znaleźć pewny przepis z tej epoki ale po paru konsultacjach zdecydowałem się na odsłonę śledzia w śmietanie bez żadnych udziwnień i po prostu przygotowałem go minimalistycznie acz klasycznie. W domu u Mamy jest kilka gazet z tamtych lat, w klaserach są też pieniądze sprzed denominacji więc wystarczyło tak naprawdę tylko dokupić goździki (kwiat tamtej epoki i nie wiem czy nie popularny na równi z czerwonym tulipanem w foli na Dzień Kobiet) i pomysł na zdjęcia już był gotowy.

Klasyczny śledź w śmietanie z czasów PRL-u Klasyczny śledź w śmietanie z czasów PRL-u Klasyczny śledź w śmietanie z czasów PRL-u

Klasyczny śledź w śmietanie z czasów PRL-u Klasyczny śledź w śmietanie z czasów PRL-u Klasyczny śledź w śmietanie z czasów PRL-u

Przepis na klasyczny śledź w śmietanie z czasów PRL-u