Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

2. Mistrzostwa Burgerowe – Gotowanie z Pasją jako jurorzy part. 2W dniach 29-30.08.2015 w Warszawie podczas Festiwalu Food Trucków odbyły się 2. Mistrzostwa Burgerowe, w których mieliśmy przyjemność być jurorami.

Ten, kto od razu pomyśli, jakie to miłe zadanie, niech wyobrazi sobie 20 burgerów (finalnie było 19), które musi skosztować i ocenić. Nawet dwa kęsy z każdego burgera to i tak za dużo na ludzkie (czyli i nasze) możliwości. W związku z tym zadanie musiało być rozłożone na dwa dni weekendu.

Założyliśmy, że będziemy oceniać wyłącznie to, co dostaliśmy w ramach konkursu, czyli liczyło tylko się „tu i teraz”. Zwracaliśmy m.in. uwagę na jakość bułki (czy grillowana, sztuczna czy
nie napompowana),  jakoś mięsa (brak odpowiedniej obróbki od razu w przekroju wychodzi), sosy (gotowe od razu wpływały in minus na punktację), dodatki (czy są to „własne”, czy też może gotowe z
sieciówek), pomysł na przepis oraz ogólny look, czyli pierwsze wrażenie.

Do testów dostaliśmy burgery od następujących ekip (niektóre receptury mogą pomijać jakiś składnik, za co przepraszamy, ale notowaliśmy je w biegu podczas pracy):

American Food Truck – zaproponował „City Burgera”, czyli wołowina, bekon, ser grillowany halloumi, ser saint agur, pikle, sałata, pomidor, cebula, sos BBQ;

2. Mistrzostwa Burgerowe – Gotowanie z Pasją jako jurorzy

Bart Burger – „French Burger”, czyli wołowina, chutney gruszkowy, bekon, ser pleśniowy, czerwona cebula, ogórek, sałata, sos jogurtowo-ziołowy (czy był w nim tajemniczy składnik? – tego nie wiemy);

 2. Mistrzostwa Burgerowe – Gotowanie z Pasją jako jurorzy

B.B. King – mięso na ogniu, wręcz piekielnie doskonałe, ale ilość dodatków i wysokość bułki powodowały, że burger stawał się wyzwaniem, a nie przyjemnością. Chociaż widzieliśmy jednego pana, który zjadł go z podwójnym mięsem i to bardzo szybko (pewnie po jego zjedzeniu majonez miał nawet w nosie). Polecamy do skosztowania właśnie ze względu na mięso smażone na prawdziwym ogniu, bo to robi dużą robotę.

Beef'N'Roll czyli wołowina, salsa pomidorowa, sos chipotle, awokado, sałata, cebula, ser raclette, nachosy, bekon.

 2. Mistrzostwa Burgerowe – Gotowanie z Pasją jako jurorzy

Burger Station – „Station BBQ”, czyli wołowina, czerwona cebula grillowana w ostro-słodkim BBQ, wędzony boczek, ser mimolette, sałata, majonez.

 2. Mistrzostwa Burgerowe – Gotowanie z Pasją jako jurorzy

Burger Truck – „Classic Chease & Bacon”, czyli klasyka.

 2. Mistrzostwa Burgerowe – Gotowanie z Pasją jako jurorzy

Burger Na Kółkach – niestety tutaj Panowie się chyba pospieszyli, bo gdyby burgery, które dostaliśmy, nie były surowe, byłoby znacznie więcej punktów – bo był w tym potencjał. Zakładamy błąd w sztuce (a szkoda, z żalem to mówię); pewnie dostaliśmy go za szybko, a może po prostu pomylono kawałek mięsa – dlatego nasz był surowy.

2. Mistrzostwa Burgerowe – Gotowanie z Pasją jako jurorzy2. Mistrzostwa Burgerowe – Gotowanie z Pasją jako jurorzy

Buła i Spóła – „Specjalny Konkursowy” (i za to chwała, bo jako jedyni coś takiego zrobili) czyli wołowina, foie gras, świeże wiśnie, sos majonezowo-burgerowy, rukola. No i pomysł super, a smak podkreślało „mleczne” fois gras, fajnie komponując się z słodko-kwaśną wiśnią.
Gratulacje za taki pomysł!!!

2. Mistrzostwa Burgerowe – Gotowanie z Pasją jako jurorzy2. Mistrzostwa Burgerowe – Gotowanie z Pasją jako jurorzy

Classic Burger – „Chili Burger”, tj. czyli wołowina, ogórek, pomidor, cebula, sałata, salsa pomidorowo-kolendrowa, sos ostry, majonez. W naszym wypadku chyba tego sosu zabrakło i zamiast niego dano nam marynowaną chili pokrojoną wraz z pestkami. Może dla ostrości to doskonały zabieg, ale smak został na chili i nic więcej nie czuliśmy.

Dobra Buła – „AvoChorizo”, czyli wołowina, chorizo, awokado, ser, pomidor, czerwona cebula, ogórek konserwowy, rukola, ser, sos.

 2. Mistrzostwa Burgerowe – Gotowanie z Pasją jako jurorzy

Eat On The Street – „Spicy Burger”, czyli wołowina, 3 sosy, sałata, pomidor, czerwona cebula, ogórek, sos jalapeno z sezamem, jalapeno.

Gold Digger – „Lucky Bacon”, czyli wołowina, gouda, bekon, sałata, pomidor, ogórek, czerwona cebula, sos.

2. Mistrzostwa Burgerowe – Gotowanie z Pasją jako jurorzy2. Mistrzostwa Burgerowe – Gotowanie z Pasją jako jurorzy

Jack's Truck – „?”, czyli wołowina, marynowane śliwki z whisky, sos BBQ z whisky (oczywiście Jack Daniels), rukola, ser, bekon, pomidor, ogórek, jalapeno, sos na bazie jacka, konfitura z cebuli. No i to dawało moc :)

Kill Grill – „Japan Burger”, tutaj wołowina z antrykotu (powtarzano nam to, więc to ważne, zatem my też powtarzamy), sałata, rukola, ogórek, chili marynowane, majonez wasabi, chutney imbirowy, bekon. Pomysł zwycięzcy 1.Mistrzostw Burgerowych; ciekawy ale...no właśnie, pojawiło się „ale”, bo to, że majonez wasabi znikł przytłumiony imbirem, to nic; ale mięso… nie wiem jak było potraktowane, przekrojone przypominało parówkę i było bardzo zbite (na zdjęciu powinno to być widać). Pomysł super i wart powtórzenia, ale w naszym burgerze może akurat to nie zagrało.

2. Mistrzostwa Burgerowe – Gotowanie z Pasją jako jurorzy2. Mistrzostwa Burgerowe – Gotowanie z Pasją jako jurorzy

Mister Teddy – „Texas”, czyli wołowina, sos aioli, bekon, camembert, karmelizowana cebula, pomidor, rukola, pikle.

Mam Ramen – niestety z przyczyn podobno technicznych nie wystartował z burgerami, więc w konkursie nie brał udziału.

Papuvege – „Klasyczna Marchew” (podziękowania za to, że pojawił się jeden truck z vega burgerami i powiem, że wypadł dobrze, biorąd pod uwagę poziom konkursu), czyli kotlet z marchwi z jaglaną kaszą, sałata lollo, pomidor, ogórek konserwowy, czerwona cebula, majonez, sos BBQ;

2. Mistrzostwa Burgerowe – Gotowanie z Pasją jako jurorzy

Pasibus – „Jack Daniels”, czyli wołowina podlewana whisky, rukola, pasta pepe verde (był tam zielony pieprz), pomidor i na pewno coś jeszcze, ale nie pamiętamy. Fajny pomysł, fajna obsługa i burger fajny :) a resztę robił już Jack i Pepe ;)

2. Mistrzostwa Burgerowe – Gotowanie z Pasją jako jurorzy2. Mistrzostwa Burgerowe – Gotowanie z Pasją jako jurorzy2. Mistrzostwa Burgerowe – Gotowanie z Pasją jako jurorzy

Smoke BBQ – „Cheese & Becon” (plis, nie chcemy więcej bekonu!!!), czyli wołowina, ser, bekon, mix sałat, pomidor, czerwona cebula, ketchup i musztarda.

Soul Food – „Chease Bacon” (znowu!!!), czyli wołowina, bekon, sos, pomidor sałata, ser, czerwona cebula.

 2. Mistrzostwa Burgerowe – Gotowanie z Pasją jako jurorzy 

Serdecznie gratulujemy wszystkim uczestnikom za chęci i uczestnictwo w tych zawodach oraz gratulujemy nagrodzonym, gdyż poniekąd my też się do tego przyczyniliśmy :)

Nagrodzeni to:
Mistrz – Pasibus
I Wicemistrz – Buła i Spóła
II Wicemistrz – Jack's Truck