Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Kuchnia molekularna jest też w WieliczceZostaliśmy zaproszeni do Wieliczki przez jednego ze znanych krakowskich szefów kuchni (m.in. niegdysiejszego szefa kuchni restauracji Wierzynek w latach jej świetności) – Zbigniewa Kurleto. Zabrał nas do bardzo dobrze wyposażonego miejsca, tj. Bistro Kampusu, gdzie odbywają się szkolenia oraz kursy gotowania. Tematem przewodnim była kuchnia molekularna oraz sous-vide czyli gotowanie próżniowe w niskich temperaturach. No i zaczęło się ….

Na pierwszy ogień poszła wiedza wsparta prezentacją i słowem Zbyszka Kurleto (a to jest bezcenna wiedza od osoby, która się w tej dziedzinie specjalizuje i ją doskonale zna). Dowiedzieliśmy się, co to jest kuchnia molekularna, dlaczego tak się nazywa i jak się to je :) oraz czym jest sous-vide i jakie są plusy tej ostatnio coraz popularniejszej techniki obróbki produktów spożywczych.

Po słowie wstępu przeszliśmy do czynów i zajęliśmy się przygotowaniem m.in.:

  • kurczaka z ziarenkami kawy do obróbki sous-vide,
  • kawioru z soku arbuzowego oraz soku melonowego,
  • soku pomarańczowego mrożonego ciekłym azotem,
  • pomadek czekoladowych z nadzieniem z miodu oraz wersji ma ostro, czyli z japońskim wasabi,
  • łososia w esencji różanej przygotowanego również w technice sous-vide,
  • herbaty z „ugotowanej” w ciekłym azocie surowej wołowiny (która nomen omen smakowała jak normalna herbata),
  • itd. itp....

Nadmienić trzeba, że to nie było wszystko, gdyż w tak zwanym międzyczasie Zbyszek Kurleto ruszał się jak w przyspieszonym tempie, co rusz zaskakując nas nowymi molekularnymi sztuczkami, np. zapachem wina wydobywanym z butelki za pomocą ciekłego azotu. Bawiliśmy się przednie, co widać po twarzach nas wszystkich. Nagrodą było wspólne biesiadowanie przy tym, co każdy z nas przygotował i cieszenie się naprawdę dobrą atmosferą.

Zbyszku, dziękujemy Ci za emocje i nauczenie nas dużo nowego.

molekularna_kurleto molekularna_kurleto molekularna_kurleto
molekularna_kurleto molekularna_kurleto molekularna_kurleto
molekularna_kurleto molekularna_kurleto molekularna_kurleto
molekularna_kurleto molekularna_kurleto molekularna_kurleto
molekularna_kurleto molekularna_kurleto molekularna_kurleto
molekularna_kurleto molekularna_kurleto molekularna_kurleto
molekularna_kurleto molekularna_kurleto molekularna_kurleto
molekularna_kurleto molekularna_kurleto molekularna_kurleto
molekularna_kurleto molekularna_kurleto molekularna_kurleto
molekularna_kurleto molekularna_kurleto molekularna_kurleto
molekularna_kurleto molekularna_kurleto molekularna_kurleto
molekularna_kurleto molekularna_kurleto molekularna_kurleto
molekularna_kurleto molekularna_kurleto molekularna_kurleto
molekularna_kurleto molekularna_kurleto molekularna_kurleto
molekularna_kurleto