Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

10. Małopolski Festiwal Smaku - WieliczkaRuszył jubileuszowy, 10. Małopolski Festiwal Smaku. W tym roku po raz pierwszy na mapie festiwalowej pojawiła się Wieliczka, i to jako pierwsze miasto na trasie.

Oprócz samych kramów w pyszną regionalną i tradycyjną żywnością był też spory namiot kulinarny, gdzie od samego rana aż do oficjalnego zakończenia tej imprezy coś się bez ustanku gotowało.

Blogerzy kulinarni wystawili następującą reprezentację:
Gotowanie z Pasją (http://gotowaniezpasja.pl/)
Kuchenne wariacje (http://kuchennewariacje.pl/)
Kuchnia na wzgórzu (http://kuchnianawzgorzu.pl/)
My life of cooking (http://mylifeofcooking.pl/)
Pora coś zjeść (http://www.poracoszjesc.pl/)
W kuchni Katie (http://wkuchnikatie.pl/)
Z widelcem po Krakowie (http://www.zwidelcem.pl/)

10. Małopolski Festiwal Smaku - Wieliczka 10. Małopolski Festiwal Smaku - Wieliczka 10. Małopolski Festiwal Smaku - Wieliczka 10. Małopolski Festiwal Smaku - Wieliczka 10. Małopolski Festiwal Smaku - Wieliczka 10. Małopolski Festiwal Smaku - Wieliczka 10. Małopolski Festiwal Smaku - Wieliczka 10. Małopolski Festiwal Smaku - Wieliczka

Pod przewodnictwem i opieką Leszka Kawy (Wiceprezesa Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników oraz pasjonata kuchni staropolskiej i wojskowej) blogerzy kulinarni przygotowali dwie tradycyjne i regionalne zupy – po 10 litrów każdej:

  • zaproska,
  • chłopska.

10. Małopolski Festiwal Smaku - Wieliczka 10. Małopolski Festiwal Smaku - Wieliczka 10. Małopolski Festiwal Smaku - Wieliczka 10. Małopolski Festiwal Smaku - Wieliczka 10. Małopolski Festiwal Smaku - Wieliczka 10. Małopolski Festiwal Smaku - Wieliczka 10. Małopolski Festiwal Smaku - Wieliczka

Kolejne punkty programu to pokazy kulinarne Maćka Koźlakowskiego i Mikołaja Reja, czyli kolegów z pierwszej edycji MasterChef-a.

10. Małopolski Festiwal Smaku - Wieliczka 10. Małopolski Festiwal Smaku - Wieliczka 10. Małopolski Festiwal Smaku - Wieliczka 10. Małopolski Festiwal Smaku - Wieliczka 10. Małopolski Festiwal Smaku - Wieliczka 10. Małopolski Festiwal Smaku - Wieliczka 10. Małopolski Festiwal Smaku - Wieliczka

Następnie na scenę wstąpiliśmy my (Grzesiek i ja, czyli 100%  składu „Gotowania z Pasją”), podpięci pod mikroport, z pokazem gotowania na żywo.

Ponieważ Wieliczka to… Wieliczka, zaproponowaliśmy stary sposób, który wart jest odkrycia na nowo, czyli pieczenie w masie solnej (nie w soli, a w masie solnej!!!). Ryba pieczona tym sposobem ma wyglad idealnie naturalny ale jest jedwabiście miękka i soczysta. Masa solna pod bardzo wysoką temperaturą tworzy skorupę, której nie rozłamie nawet para, która wydobywa się z ryby, a dzięki zamknięciu jej wewnątrz ryba zachowuje swój naturalny wygląd, a mięso jest jak najbardziej doskonałe. Przepis jest przez nas sprawdzony i można wypróbować: Pieczony pstrąg w masie solnej z musztardą, jałowcem i koperkiem.

Danie do degustacji uzupełniliśmy mizerią przygotowaną oczywiście „inaczej”, gdyż z bryndzą podhalańską, czyli serem przypominającym raczej pastę, o pikantnym oraz słonym smaku. Bryndza podhalańska wytwarzana jest z mleka owczego lub owczego i krowiego, ale wtedy zawartość mleka krowiego nie może przekraczać 40% całkowitej ilości mleka użytego do produkcji. Klasycznie pokrojone ogórki na mizerię zalaliśmy mieszanką bryndzy i śmietany (ostrożnie z solą, bo sama bryndza ma jej sporo!), a to wszystko okrasiliśmy posiekanym koperkiem. Prosto, ale pysznie i z zastosowaniem produktu z listy 11 produktów z oznaczeniem regionalnym.

10. Małopolski Festiwal Smaku - Wieliczka 10. Małopolski Festiwal Smaku - Wieliczka 10. Małopolski Festiwal Smaku - Wieliczka 10. Małopolski Festiwal Smaku - Wieliczka 10. Małopolski Festiwal Smaku - Wieliczka 10. Małopolski Festiwal Smaku - Wieliczka 10. Małopolski Festiwal Smaku - Wieliczka 10. Małopolski Festiwal Smaku - Wieliczka 10. Małopolski Festiwal Smaku - Wieliczka

Zdjęcia z naszej prezentacji przygotowała Kasia z bloga W kuchni Katie (http://wkuchnikatie.pl/), bardzo bardzo dziękujemy.

Potem na deski kuchenne weszli zawodowcy ze swoim popisem kulinarnym, którego efekty oczywiście można było degustować do woli, czyli do ostatniej porcji.

10. Małopolski Festiwal Smaku - Wieliczka 10. Małopolski Festiwal Smaku - Wieliczka 10. Małopolski Festiwal Smaku - Wieliczka

Finałem części kulinarnej było dokończenie tradycyjnej kwaśnicy, która z wielkiego 50-litrowego garnka rozeszła się baaaardzo szybko, a zadowolone miny degustatorów świadczyły o tym, że była dobra.

Na koniec poznaliśmy zwycięzców festiwalowego konkursu:

  • Firma Thier z Ochojna producent wody „Małopolanka Zdrój”,
  • Pani Lucyna Gaweł prowadzącej gospodarstwo ekologiczne w Woli Batorskiej (II miejsce) za doskonały sok z malinowych pomidorów
  • Pan Szczepan Gawora z Podstolic (Gawor Produkcja Wędlin Jakość i Tradycja), za "Kiszkę Podstolego", którego produkt zajął III miejsce w konkursie.
  • Specjalne wyróżnienie kapituły konkursu otrzymał także Kazimierz Czekaj za ciasteczka ekologiczne wypiekane  w Zabierzowie (Rafapol).

10. Małopolski Festiwal Smaku - Wieliczka 10. Małopolski Festiwal Smaku - Wieliczka 10. Małopolski Festiwal Smaku - Wieliczka 10. Małopolski Festiwal Smaku - Wieliczka 10. Małopolski Festiwal Smaku - Wieliczka 10. Małopolski Festiwal Smaku - Wieliczka 10. Małopolski Festiwal Smaku - Wieliczka

Tak w skrócie minął bardzo udany pierwszy półfinał Małopolskiego Festiwalu Smaku.