Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

BarkaMusieliśmy poczekać z opisem wydarzenia, aby wszystkie wrażenia  się ułożyłyi nabrały formy. Co tu dużo mówić: menu degustacyjne składające się z 10 pozycji, uzupełnionych specjalnie dobranym winem, dla ponad dwóch tuzinów ludzi to nie lada wyzwanie. Wyzwanie, które zostało zrealizowane doskonale.

Spotkanie odbyło się w restauracji Barka, której wnętrza mają swój charakterystyczny urok, co nadało całemu spotkaniu dodatkowego kolorytu. Za menu odpowiadali panowie z Twój Kucharz. Od samego czytania opisu dań może się zrobić człowiekowi pysznie, a my, nieśmiało nadmienię, wszystko to zjedliśmy i jesteśmy szczęśliwi :)

Ostatnim, ale równie ważnym (jak nie najważniejszym) czynnikiem, byli ludzie. Towarzystwo miłych Pań i trzymiesięcznego bobaska bardzo nam odpowiadało (bobasek – Aleksander – był na prawdę uroczy).

Menu degustacyjne czyli koncert smaków w BARKA food.life.music w  wykonaniu TWÓJ KUCHARZ – 03.06.2014 Menu degustacyjne czyli koncert smaków w BARKA food.life.music w  wykonaniu TWÓJ KUCHARZ – 03.06.2014 Menu degustacyjne czyli koncert smaków w BARKA food.life.music w  wykonaniu TWÓJ KUCHARZ – 03.06.2014 Menu degustacyjne czyli koncert smaków w BARKA food.life.music w  wykonaniu TWÓJ KUCHARZ – 03.06.2014 Menu degustacyjne czyli koncert smaków w BARKA food.life.music w  wykonaniu TWÓJ KUCHARZ – 03.06.2014 Menu degustacyjne czyli koncert smaków w BARKA food.life.music w  wykonaniu TWÓJ KUCHARZ – 03.06.2014 Menu degustacyjne czyli koncert smaków w BARKA food.life.music w  wykonaniu TWÓJ KUCHARZ – 03.06.2014 Menu degustacyjne czyli koncert smaków w BARKA food.life.music w  wykonaniu TWÓJ KUCHARZ – 03.06.2014 Menu degustacyjne czyli koncert smaków w BARKA food.life.music w  wykonaniu TWÓJ KUCHARZ – 03.06.2014

Wracamy jednak do degustacji.

Zupa szczawiowa z kaczym jajkiem lekko ściętym i kleksem z kwaśnej śmietany z cydrem z winnicy Smykań (szara reneta oraz golden delicious przechowywane 4 miesiące w beczce po białym winie)

Zupa szczawiowa z kaczym jajkiem lekko ściętym i kleksem z kwaśnej śmietany z cydrem z winnicy Smykań (szara reneta oraz golden delicious przechowywane 4 miesiące w beczce po białym winie) Zupa szczawiowa z kaczym jajkiem lekko ściętym i kleksem z kwaśnej śmietany z cydrem z winnicy Smykań (szara reneta oraz golden delicious przechowywane 4 miesiące w beczce po białym winie)

Kwasowość cydru dobrze uzupełniała kwasowość zupy, przez co zupa szczawiowa, która jest sama w sobie kwaśna, wydawała się słodsza. Może dziwne, ale prawdziwe :)

Młody bób, arbuz infuzowany czarną porzeczką, bundz góralski, rukiew wodna oraz tłoczony na zimno olej słonecznikowy, a do tego Pendits Secco, Tokaj 2012

Młody bób, arbuz infuzowany czarną porzeczką, bundz góralski, rukiew wodna oraz tłoczony na zimno olej słonecznikowy, a do tego Pendits Secco, Tokaj 2012 Młody bób, arbuz infuzowany czarną porzeczką, bundz góralski, rukiew wodna oraz tłoczony na zimno olej słonecznikowy, a do tego Pendits Secco, Tokaj 2012

Jak to powiedział twórca potrawy, przejęzyczając się uroczo, jest to sałatka „Boba Fetta” :) co nam, miłośnikom klasycznych Gwiezdnych Wojen i kuchni w tej postaci bardzo się spodobało. Bundz idealnie uzupełniał arbuza, który tak maskował swoją arbuzowość, że gdybyśmy nie wiedzieli, że jest arbuzem to byśmy nie zgadli. Inny kolor i zmieniona struktura arbuza mieszały w zmysłach. Natomiast musujące białe wino uzupełniało to danie gorzką pestką z jabłek w bukiecie, a w smaku przedłużało to wrażenie i wyczuwalny stawał się jabłkowy ogryzek.

Panna cotta z koziego sera z dodatkiem rozmarynu i czosnku, podawana na galaretce z buraka z dodatkiem octu balsamicznego na cieście filo z czarnuszką oraz dekoracyjny ogórecznik. Wino Camillo Donati della Bandita, Emilia Romagna 2012

Panna cotta z koziego sera z dodatkiem rozmarynu i czosnku, podawana na galaretce z buraka z dodatkiem octu balsamicznego na cieście filo z czarnuszką oraz dekoracyjny ogórecznik. Panna cotta z koziego sera z dodatkiem rozmarynu i czosnku, podawana na galaretce z buraka z dodatkiem octu balsamicznego na cieście filo z czarnuszką oraz dekoracyjny ogórecznik.

Dzięki słodkości buraka smak koziego mleka ciekawie oddalił się na drugi plan i nie dominował już dania. Uzupełnione to było bardzo chrupiącym ciastem filo z wyrazistą czarnuszką. Wino było bardzo ciekawe, gdyż czerwone musujące, o bardzo mętnej strukturze, ale produkowane z mieszanki czterech szczepów, w tym jednego białego. Bardzo syfonowe i mineralne, ale łagodniejące po chwili odstania.

Wątróbka z królika w delikatnym musie, kaszanka, karmelizowana cebula, ogórek kiszony obrany i pokrojony na zapałki z miodem spadziowym, kwiat nagietka plus wino Haeffelin Riesling Grand Cru, Florimont 2011

Wątróbka z królika w delikatnym musie, kaszanka, karmelizowana cebula, ogórek kiszony obrany i pokrojony na zapałki z miodem spadziowym, kwiat nagietka Wątróbka z królika w delikatnym musie, kaszanka, karmelizowana cebula, ogórek kiszony obrany i pokrojony na zapałki z miodem spadziowym, kwiat nagietka

Danie doskonałe dzięki delikatności kaszanki, wątróbce wysmażonej idealnie w punkt, podkreślonej cudną karmelizowaną cebulą, a ogórki kiszone to ciekawe uzupełnienie, gdyż kwasowość łagodzona jest miodem i dzięki temu otrzymujemy bardzo ciekawy smak. Ciekawe wino; w zapachu przewija się niewiele nut i pewna woskowatość, za to po skosztowaniu zaskakuje bogaty, słodki smak z ciekawym woskiem, który na dłużej pozostaje w ustach.

Makrela smażona na soli morskiej, kenijska fasolka szparagowa lekko blanszowana, grillowana dynia piżmowa z tymiankiem cytrynowym oraz słony karmel dzięki soli morskiej. Wino Kolonics Somloi OlaszRisling 2006

Makrela smażona na soli morskiej, kenijska fasolka szparagowa lekko blanszowana, grillowana dynia piżmowa z tymiankiem cytrynowym oraz słony karmel dzięki soli morskiej. Makrela smażona na soli morskiej, kenijska fasolka szparagowa lekko blanszowana, grillowana dynia piżmowa z tymiankiem cytrynowym oraz słony karmel dzięki soli morskiej.

Kolejne ciekawe danie: makrela wprost  idealna, a kolor dyni fajnie ją podkreślał. Wino w zapachu i smaku ciekawe, jabłkowe.

Dorsz solony, rzodkiewka, sepia, krwawnik, puder z łososia wędzonego oraz wino Meinklang Graupert Grauburgunder, Burgenland 2012

Dorsz solony, rzodkiewka, sepia, krwawnik, puder z łososia wędzonego

Tutaj należało delektować się kolorami; nie jeść, a podziwiać. Sos z sepii idealnie kontrastuje z bielą dorsza.

Skoki z królika, omułek z marchewnikiem, esencja zielonego szparaga, bratki oraz Carussin Asinoi, Barbera d'Asti 2012

Skoki z królika, omułek z marchewnikiem, esencja zielonego szparaga, bratki Skoki z królika, omułek z marchewnikiem, esencja zielonego szparaga, bratki

Grzech, grzech i grzech przejedzenia. Skoki znikły w zastraszającym tempie, a samo danie bardzo ładnie podane i zaprezentowane. Na przykładzie tego dania widać, że łączenie mięs i owoców morza sprawdza się.

Filet z kaczki w pieprzu syczuańskim, sos pomarańczowy z lawendą, kapusta włoska blanszowana z tłuszczem z wędzonego boczku, kaszotto z kaszy perłowej, liliowiec wraz z Meinklang Konkret Sankt Laurent, Burgenland 2010

Filet z kaczki w pieprzu syczuańskim, sos pomarańczowy z lawendą, kapusta włoska blanszowana z tłuszczem z wędzonego boczku, kaszotto z kaszy perłowej, liliowiec Filet z kaczki w pieprzu syczuańskim, sos pomarańczowy z lawendą, kapusta włoska blanszowana z tłuszczem z wędzonego boczku, kaszotto z kaszy perłowej, liliowiec

Jagnięcina smarowana tymiankiem, rozmarynem i odrobiną czosnku, smardze, kalarepa z cytryną, sos miętowo-jabłkowy (szara reneta) na cydrze z płatkami róży, podane na liściu funkii w towarzystwie Malkhaz Jakeli Khashmi Saperavi Kakheti 2009.

Jagnięcina smarowana tymiankiem, rozmarynem i odrobiną czosnku, smardze, kalarepa z cytryną, sos miętowo-jabłkowy (szara reneta) na cydrze z płatkami róży, podane na liściu funkii Jagnięcina smarowana tymiankiem, rozmarynem i odrobiną czosnku, smardze, kalarepa z cytryną, sos miętowo-jabłkowy (szara reneta) na cydrze z płatkami róży, podane na liściu funkii Jagnięcina smarowana tymiankiem, rozmarynem i odrobiną czosnku, smardze, kalarepa z cytryną, sos miętowo-jabłkowy (szara reneta) na cydrze z płatkami róży, podane na liściu funkii

Jagnięcina wysmażona idealnie, w bardzo ciekawym sosie o posmaku smardzów, które są po prostu pyszne. Wino dymne, z wyczuwalną skórą oraz pieprzem.

Sernik krakowski rozczłonkowany z miodem akacjowym i amarantusem oraz Pendits Tokaji Szamorodni 2008

Sernik krakowski rozczłonkowany z miodem akacjowym i amarantusem Sernik krakowski rozczłonkowany z miodem akacjowym i amarantusem

Pyszna słodkość na finale.