Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Czytaj więcej...Witamy serdecznie i polecamy kolejny tym razem Świąteczny numer 12/2016 magazynu „Moje Gotowanie", w którym znajdą się przygotowane przez nas specjalnie na tą okazję, które pochodzą z mojego dzieciństwa i były przygotowywane przez moją Babcię..

W związku z tym w sekcji „Gotowanie z Pasją" znajdziecie  klasyczne propozycji właśnie na dania na Wigilię czyli:

  • czysta zupa grzybowa z łazankami,
  • klasyczne łazanki z gotowaną kapustą,
  • kart po żydowski czyli karp w galarecie z cebulą, rodzynkami i migdałami,
  • świąteczna zupa z karpia z chałką,
  • smażone dzwonka z karpia,
  • tarty chrzan z jajkiem do karpia.

Czytaj więcej...Witam w ramach współpracy z www.kohersen.pl otrzymaliśmy do testów maszynę „Kohersen Mycook”. Jest to ni mniej ni więcej tylko gotujący robot kuchenny dzięki któremu zgodnie z informacją producenta można przygotować pawie wszystko tj. przystawki, zupy, dania główne i dodatki do nich, sosy, sałatki czy też potrawy dla niemowląt ale też i pieczywo, ciasta oraz napoje.

Czytaj więcej...

Witamy serdecznie i polecamy kolejny numer 11/2016 magazynu „Moje Gotowanie", w którym znajdą się przygotowane przez nas specjalnie na tą okazję przepisy z podrobami w roli głównej a dokładniej z lubianą wątróbką drobiową.

W związku z tym w sekcji „Gotowanie z Pasją" znajdziecie pięć nieoczywistych propozycji właśnie na dania z wykorzystaniem wątróbki drobiowej:

  • tosty z wątróbką, czerwoną cebulą i gruszką oraz natką pietruszki,
  • aromatyczny lekki rosół z zielonym groszkiem, marchewką, pieczarkami i wątróbką,
  • cannelloni faszerowane pastą wątróbkową z pieczarkami z sosem beszamelowym z musztardą francuską,
  • pate wątróbkowe z suszonymi śliwkami i winem madera,
  • pulpeciki z kaszy gryczanej i wątróbki w sosie pomidorowej z szałwią.

Czytaj więcej...Witamy serdecznie i polecamy kolejny numer 09/2016 magazynu „Moje Gotowanie", w którym znajdą się przygotowane przez nas specjalnie na tą okazję przepisy z chrzanem w roli głównej.

  • W związku z tym w sekcji „Gotowanie z Pasją" znajdziecie pięć nieoczywistych propozycji właśnie na dania z wykorzystaniem chrzanu:
    pierogi leniwe z wędzonego białego sera z groszkiem w strączkach, białymi szparagami i tartym świeżym chrzanem,
  • sałatka z marynowanej kalarepy z musem morelowym, z jabłkiem i gruszką ze świeżymi listkami chrzanu,
  • gołąbki z farszem ziemniaczanym z ciecierzycą, selerem naciowym i porem w liściach szpinaku,
  • galaretka na bazie mleka z gotowanymi ozorkami wieprzowymi,
  • chleb na żytnim zakwasie pieczony w chrzanowych liściach (specjalne podziekowania dla Mikropiekarnii "Pochlebstwo" za wsparcie "zakwasowe").

Czytaj więcej...

Witamy serdecznie i polecamy kolejny numer 07/2016 magazynu „Moje Gotowanie", w którym znajdą się przygotowane specjalnie na tą okazję przepisy z bobem w roli głównej, na który właśnie mamy sezon a my go wręcz kochamy.

W związku z tym w sekcji „Gotowanie z Pasją" znajdziecie pięć nieoczywistych propozycji na dania z bobem:

- placki ziemniaczane z bobem podawane z rukolą i jajkiem sadzonym,
- spaghetti a la carbonara z pieczonym łososiem i oczywiście bobem,
- sałatka z ciecierzycy, boczkiem, papryką, bobem i natką pietruszki,
- sałatka z kaszy pęczak z zielonym grochem, bobem, ogórkiem małosolnym (mojej Mamy!!!) i koperkiem,
- puree z bobu, zielonego groszku i mięty do steku i grillowanej grukselki.

Czytaj więcej...W średniowiecznym Zamku w Gniewie 02.07.2016 odbyła się XIII edycja Dorszowych Żniw, czyli Mistrzostw Polski w Potrawach z Ryb Morskich. Ten konkurs oceniają najlepsi Mistrzowie Kucharscy w Polsce w tym nasz serdeczny kolega i Mistrz Kucharski Patryk Kotarba ale też Szef Kuchni hotelu „Słoneczny Zdrój” w Busko Zdrój. W mistrzostwach, których organizatorem jest Stowarzyszenie Kucharzy Polskich co roku biorą udział najlepsi polscy kucharze wyłowieni w eliminacjach do tego elitarnego i prestiżowego finału.

Czytaj więcej...Witamy serdecznie i polecamy tym razem aż podwójnie kolejny numer 06/2016 magazynu „Moje Gotowanie", w którym znajdą się poza naszymi przepisami przygotowane specjalnie na tę okazję również w „Bibliotece smakosza” zapowiedz naszej kolejne książki pt. „RetroWarzywa”.

Czytaj więcej...

„Smakowita pajda" to zbiór przepisów przygotowanych przez blogerów kulinarnych w oparciu o ten właśnie produkt.
Sama „smakowita pajda" to smalczyk roślinny w dwóch wersjach – z cebulką i jabłkiem oraz z ziołami ogrodowymi.

Dania w tej publikacji podzielone zostały na następujące rozdziały:

  1. Mały głód – tu prezentowane są przepisy na drobne przekąski, „coś na ząb", czyli małe co nieco do zaspokojenia pierwszego głodu w oczekiwaniu na coś większego,
  2. Codziennie obiady – nic dodać i nic ująć: dania obiadowe,
  3. Szczególne okazje – czyli dania na różnego rodzaju zdarzenia specjalne, jak np. wizyta gości,
  4. Na wynos – czyli przepisy na dania, które można wziąć do ręki lub ze sobą do schrupania później.

Czytaj więcej...

Zapraszamy do lektury bardzo zdrowego magazynu „Dbam o Zdrowie", którego redaktorką naczelną jest Beata Sadowska. „Dbam o zdrowie" to magazyn, który poświęcony jest wszystkiemu, co wiąże się ze zdrowym życiem.

W numerze 01-02/2016 zapraszamy na różnego rodzaju smakowite zupy. Znajdziecie tam następujące smakowite przepisy naszego autorstwa:

Czytaj więcej...Zaczęło się jak zwykle od przypadku, tj. prezentu z talerzami, w których od razu się zakochałem. Ponieważ wiem, że za takimi pięknymi przedmiotami zawsze stoi ktoś z pasją (a takie osoby szczególnie cenimy), więc skontaktowaliśmy się z Pat, czyli Patrycją Rowicką-Masiewicz.

Czytaj więcej...Witamy serdecznie i oczywiście polecamy kolejny numer 03/2016 magazynu „Moje Gotowanie", w którym znajdą się nasze przepisz przygotowane specjalnie na tę okazję. Jest nam podwójnie miło, gdyż możliwość publikacji naszych przepisów na jego łamach jest dla nas zaszczytem; a po drugie dlatego, że mogliśmy zaprezentować nasze dania na naczyniach uzdolnionej Patrycji z PatPottery, z którą zaczęliśmy współpracę zachwyceni jej talentem i przede wszystkim piękną ceramiką, którą tworzy (www.patpottery.pl).

Przepisy, jak już wspominaliśmy, są przygotowane specjalnie do tego numeru „Moje Gotowanie" więc nie znajdziecie ich nigdzie indziej.

Czytaj więcej...Od numeru 02/2016 z wielką przyjemnością dołączamy z naszymi przepisami do magazynu "Moje Gotowanie". Tym bardziej jest nam miło, że jesteśmy czytelnikami magazyny od lat dlatego jest to dla nas wielki zaszczyt móc w nim zaprezentować Wam nasze pomysły na dania.

Czytaj więcej...Genialne wyjazdowe warsztaty zorganizowane przez Lidl Polska związane były z premierą nowej książki „Ryby są super” (pisaliśmy o książce wcześniej tutaj). Warsztaty z mistrzem Karolem Okrasą zostały zorganizowane nie gdzie indziej, a tam, gdzie ryb świeżych jest całe mnóstwo, czyli w okolicy Stawów Milickich.

Czytaj więcej...W dniach 29-30.08.2015 w Warszawie podczas Festiwalu Food Trucków odbyły się 2. Mistrzostwa Burgerowe, w których mieliśmy przyjemność być jurorami.

Ten, kto od razu pomyśli, jakie to miłe zadanie, niech wyobrazi sobie 20 burgerów (finalnie było 19), które musi skosztować i ocenić. Nawet dwa kęsy z każdego burgera to i tak za dużo na ludzkie (czyli i nasze) możliwości. W związku z tym zadanie musiało być rozłożone na dwa dni weekendu.

Czytaj więcej...Warszawa weekend 29-30.08.2015, a dokładniej błonia Stadionu Narodowego.

Pogoda, ludzie i food trucki dopisały, gdyż w sumie było około 80 ekip, a przekrój był spory – od sushi przez tacos, lody, kawę (jest kawa jest zabawa!!!) itd. aż po burgery, którymi byliśmy najbardziej zainteresowani, jako jurorzy tego konkursu.