Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Czytaj więcej...Wstęp

„Czarny Czosnek” to nasze nowe odkrycie przywiezione z FoodShow2018 w Katowicach!!!
Jest genialny dzięki swoim właściwości smakowym a poza tym jest też bardzo zdrowy co jest ważne zwłaszcza dzisiaj gdy na to tak bardzo zwracamy uwagę. Zacznijmy jednak o wszystkim od samego początku, a mianowicie…

Czym ten czarny czosnek jest

Zacznijmy od tego czym jest czarny czosnek. Czarny czosnek to zwykły czosnek ale poddany długotrwałemu procesowi, który powoduje zmianę nie tylko wizualną (czosnek staje się intensywnie czarny) ale też jego właściwości smakowych. Aby uzyskać czarny czosnek, należy główkę zwykłego świeżego czosnku poddawać przez dwa miesiące procesowi wysokiej temperatury. Jest to długotrwały proces dojrzewania, która polega na reorganizacji cukrów i aminokwasów, które tworzą nowe smaki. Sam proces przeprowadza się w specjalnej komorze, w ściśle określonej temperaturze oraz wilgotności powietrza. W tym procesie czosnek traci swój ostry smaku i powstaje całkiem nowy produkt z odmiennym smakiem.

Czytaj więcej...Relacja z programu „Przystanek Kulinarny Małopolska” prowadzonego przez Maję Dutkiewicz w Radio Kraków w dniu 10.03.2018 w godz. 11-12.

Radio Kraków w każdą sobotę zamienia się w miejsce przeznaczone dla smakoszy, kulinarnych zapaleńców i osób dla których gotowanie oraz jedzenie to wielka przyjemność. „Przystanek Kulinarny Małopolska” jest programem kulinarnym gdzie m.in. prezentowane są dobre produkty kulinarne z Małopolski, gdzie rozmawia się o kulinariach z utytułowanymi szefami kuchni, krytykami kulinarnymi lub dziennikarzami a także autorami blogów czy też autorami książek kulinarnych.

Czytaj więcej...Burak ćwikłowy w białym kolorze?

Można powiedzieć „czego to ludzie nie wymyślą” a ja dodam, że na nasze szczęście. W związku z tym mamy buraka ćwikłowego, który nie jest czerwony tylko biały. Jako domorosły ogrodnik zabrałem się za jego uprawę i posadziłem na próbę grządkę białego buraka ćwikłowego o nazwie „Śnieżna Kula”. Odmiana „Śnieżna Kula” to zdobywca Złotego Medalu Międzynarodowych Targów Poznańskich bodajże z 2015 czy też 2016 roku. Zresztą podobno też jest to pierwsza biała odmiana buraka ćwikłowego zarejestrowana w Unii Europejskiej. Bulwy tej odmiany buraka są kuliste (zresztą nazwa już o tym nam sygnalizuje) i ma jasną (żeby nie powiedzieć szumnie śnieżną) skórkę. Po przekrojeniu charakterystyczne pierścienie są widoczne ale dosyć słabo ale to ze względu, że miąższ jest rzeczywiście śnieżno białego koloru.

Czytaj więcej...Zapraszamy do wysłuchania zapisu naszego wywiadu o książce "BurgerDream", który miał miejsce w Radio Plus w dn. 12.01.2018 w programie "Luz Plus", prowadzonym przez Agatę Petela.

Mówimy o kulisach powstawania książki gdzie pojawia się kilka informacji, o których na pewno nie wiecie np.:

  • skąd pochodzi góra koszul wykorzystywanych jako "tło" do burgerów :)
  • Darek Miszczyk ze Streat Slow Food mówi o tym jak wyrobić mięso na burgera, oraz
  • całą masę innych równie ciekawych informacji.

Dodatkowo jeszcze raz dziękujemy naszym recenzentom, wybitnym znawcom gastronomi oraz cenionym Szefom Kuchni, których również na antenie wymieniamy :)

Czytaj więcej...W dniu 09.09.2017 mieliśmy zaszczyt prowadzić warsztaty kulinarne dotyczące naszej kolejnej pozycji kulinarnej (tak tak zbliża się wielkimi krokami!!!) związane z przygotowywaniem burgerów w rytmie slow pod nazwą „BurgerDream".

Miejsce warsztatów było idealne i zlokalizowane w pięknej Pracowni SMAKU w niedalekich Katowicach prowadzonej przez Jolante Kleser, która dzięki udziałowi w 2-giej edycji programu MasterChef zmieniła swoje życie i poświęciła się właśnie gotowaniu oraz realizacji tej swojej pasji. To właśnie dzięki pasji Joli powstało to magicznego miejsca na mapie Śląska, w którym można się poczuć jak w domu a dokładniej jak w domowej kuchni przepełnionej samą serdecznością.

Czytaj więcej...Witamy serdecznie i polecamy kolejny tym razem Świąteczny numer 12/2016 magazynu „Moje Gotowanie", w którym znajdą się przygotowane przez nas specjalnie na tą okazję, które pochodzą z mojego dzieciństwa i były przygotowywane przez moją Babcię..

W związku z tym w sekcji „Gotowanie z Pasją" znajdziecie  klasyczne propozycji właśnie na dania na Wigilię czyli:

  • czysta zupa grzybowa z łazankami,
  • klasyczne łazanki z gotowaną kapustą,
  • kart po żydowski czyli karp w galarecie z cebulą, rodzynkami i migdałami,
  • świąteczna zupa z karpia z chałką,
  • smażone dzwonka z karpia,
  • tarty chrzan z jajkiem do karpia.

Czytaj więcej...Witam w ramach współpracy z www.kohersen.pl otrzymaliśmy do testów maszynę „Kohersen Mycook”. Jest to ni mniej ni więcej tylko gotujący robot kuchenny dzięki któremu zgodnie z informacją producenta można przygotować pawie wszystko tj. przystawki, zupy, dania główne i dodatki do nich, sosy, sałatki czy też potrawy dla niemowląt ale też i pieczywo, ciasta oraz napoje.

Czytaj więcej...

Witamy serdecznie i polecamy kolejny numer 11/2016 magazynu „Moje Gotowanie", w którym znajdą się przygotowane przez nas specjalnie na tą okazję przepisy z podrobami w roli głównej a dokładniej z lubianą wątróbką drobiową.

W związku z tym w sekcji „Gotowanie z Pasją" znajdziecie pięć nieoczywistych propozycji właśnie na dania z wykorzystaniem wątróbki drobiowej:

  • tosty z wątróbką, czerwoną cebulą i gruszką oraz natką pietruszki,
  • aromatyczny lekki rosół z zielonym groszkiem, marchewką, pieczarkami i wątróbką,
  • cannelloni faszerowane pastą wątróbkową z pieczarkami z sosem beszamelowym z musztardą francuską,
  • pate wątróbkowe z suszonymi śliwkami i winem madera,
  • pulpeciki z kaszy gryczanej i wątróbki w sosie pomidorowej z szałwią.

Czytaj więcej...Witamy serdecznie i polecamy kolejny numer 09/2016 magazynu „Moje Gotowanie", w którym znajdą się przygotowane przez nas specjalnie na tą okazję przepisy z chrzanem w roli głównej.

  • W związku z tym w sekcji „Gotowanie z Pasją" znajdziecie pięć nieoczywistych propozycji właśnie na dania z wykorzystaniem chrzanu:
    pierogi leniwe z wędzonego białego sera z groszkiem w strączkach, białymi szparagami i tartym świeżym chrzanem,
  • sałatka z marynowanej kalarepy z musem morelowym, z jabłkiem i gruszką ze świeżymi listkami chrzanu,
  • gołąbki z farszem ziemniaczanym z ciecierzycą, selerem naciowym i porem w liściach szpinaku,
  • galaretka na bazie mleka z gotowanymi ozorkami wieprzowymi,
  • chleb na żytnim zakwasie pieczony w chrzanowych liściach (specjalne podziekowania dla Mikropiekarnii "Pochlebstwo" za wsparcie "zakwasowe").

Czytaj więcej...

Witamy serdecznie i polecamy kolejny numer 07/2016 magazynu „Moje Gotowanie", w którym znajdą się przygotowane specjalnie na tą okazję przepisy z bobem w roli głównej, na który właśnie mamy sezon a my go wręcz kochamy.

W związku z tym w sekcji „Gotowanie z Pasją" znajdziecie pięć nieoczywistych propozycji na dania z bobem:

- placki ziemniaczane z bobem podawane z rukolą i jajkiem sadzonym,
- spaghetti a la carbonara z pieczonym łososiem i oczywiście bobem,
- sałatka z ciecierzycy, boczkiem, papryką, bobem i natką pietruszki,
- sałatka z kaszy pęczak z zielonym grochem, bobem, ogórkiem małosolnym (mojej Mamy!!!) i koperkiem,
- puree z bobu, zielonego groszku i mięty do steku i grillowanej grukselki.

Czytaj więcej...W średniowiecznym Zamku w Gniewie 02.07.2016 odbyła się XIII edycja Dorszowych Żniw, czyli Mistrzostw Polski w Potrawach z Ryb Morskich. Ten konkurs oceniają najlepsi Mistrzowie Kucharscy w Polsce w tym nasz serdeczny kolega i Mistrz Kucharski Patryk Kotarba ale też Szef Kuchni hotelu „Słoneczny Zdrój” w Busko Zdrój. W mistrzostwach, których organizatorem jest Stowarzyszenie Kucharzy Polskich co roku biorą udział najlepsi polscy kucharze wyłowieni w eliminacjach do tego elitarnego i prestiżowego finału.

Czytaj więcej...Witamy serdecznie i polecamy tym razem aż podwójnie kolejny numer 06/2016 magazynu „Moje Gotowanie", w którym znajdą się poza naszymi przepisami przygotowane specjalnie na tę okazję również w „Bibliotece smakosza” zapowiedz naszej kolejne książki pt. „RetroWarzywa”.

Czytaj więcej...

„Smakowita pajda" to zbiór przepisów przygotowanych przez blogerów kulinarnych w oparciu o ten właśnie produkt.
Sama „smakowita pajda" to smalczyk roślinny w dwóch wersjach – z cebulką i jabłkiem oraz z ziołami ogrodowymi.

Dania w tej publikacji podzielone zostały na następujące rozdziały:

  1. Mały głód – tu prezentowane są przepisy na drobne przekąski, „coś na ząb", czyli małe co nieco do zaspokojenia pierwszego głodu w oczekiwaniu na coś większego,
  2. Codziennie obiady – nic dodać i nic ująć: dania obiadowe,
  3. Szczególne okazje – czyli dania na różnego rodzaju zdarzenia specjalne, jak np. wizyta gości,
  4. Na wynos – czyli przepisy na dania, które można wziąć do ręki lub ze sobą do schrupania później.

Czytaj więcej...

Zapraszamy do lektury bardzo zdrowego magazynu „Dbam o Zdrowie", którego redaktorką naczelną jest Beata Sadowska. „Dbam o zdrowie" to magazyn, który poświęcony jest wszystkiemu, co wiąże się ze zdrowym życiem.

W numerze 01-02/2016 zapraszamy na różnego rodzaju smakowite zupy. Znajdziecie tam następujące smakowite przepisy naszego autorstwa:

Czytaj więcej...Zaczęło się jak zwykle od przypadku, tj. prezentu z talerzami, w których od razu się zakochałem. Ponieważ wiem, że za takimi pięknymi przedmiotami zawsze stoi ktoś z pasją (a takie osoby szczególnie cenimy), więc skontaktowaliśmy się z Pat, czyli Patrycją Rowicką-Masiewicz.