Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Sernik cytrynowo - rozmarynowy

Składniki:
(przepis na tortownicę o średnicy 20-22 cm)

100 g biszkoptów okrągłych
50 g masła
750 g sera śmietankowego np. cream cheese lub gotowy zmielony ser na sernik
250 g śmietany 18%
½ szklanki cukru
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
3 jajka
2 łyżeczki świeżego rozmarynu

Przygotowanie:
Wyłożyć tortownicę papierem do pieczenia i zapiąć obręcz. Posiekać drobno biszkopt i wymieszać z roztopionym masłem. Uzyskaną masę wyłożyć równomiernie na spód formy. Wymieszać ser na sernik, śmietanę, cukier brązowy, sok z cytryny, otartą skórkę z cytryny na jednolitą masę. Dodać jajka i zmiksować. Dodać posiekany świeży rozmaryn i równomiernie rozprowadzić w masie serowej, a następnie wlać ją do  tortownicy. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec sernik przez 20 minut. Ostudzić w piekarniku przy otwartych drzwiach (piekarnika) przez 45 minut, a następnie schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc.

Sernik cytrynowo - rozmarynowy

Pobierz listę składników:

sernik rozmaryn qr

  14 sierpień 2013