Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Tarta pieczarkowa z kaszą gryczaną oraz białym serem i natką pietruszki

Składniki:
(przepis na 4 porcje)

Ciasto:
250 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
1 łyżeczka soli
1 żółtko
2 łyżki lodowatej wody

Farsz:
2 torebki kaszy gryczanej
700 g pieczarek
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
300 g białego sera
5 łyżek śmietany kremowej 30%
2 jajka + 1 białko (pozostałe z ciasta)
5 łyżek posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz

Przygotowanie ciasta:
Poszatkować masło nożem. Dodać resztę składników i szybko wyrobić ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 45 minut.

Przygotowanie farszu:
Zagotować kaszę w osolonej wodzie. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek, a następnie dodać pieczarki. Smażyć aż do redukcji soku powstałego z pieczarek.

Wymieszać kaszę gryczaną z pieczarkami. Dodać pokruszony biały ser, śmietanę, jajka, białko, posiekaną pietruszkę i doprawić solą oraz świeżo zmienionym pierzem do smaku.

Przygotowanie tarty:
Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Ciasto rozwałkować i nałożyć na tortownicę, nakłuć ciasto widelcem. Przykryć folią aluminiową i obciążyć grochem lub fasolą. Następnie wstawić do piekarnika na 15 minut i podpiec. Po tym czasie ściągnąć folię. Nałożyć farsz i piec jeszcze 30 minut. Po upieczeniu odczekać, aż tarta lekko przestygnie i można podawać.

Tarta pieczarkowa z kaszą gryczaną oraz białym serem i natką pietruszki

Pobierz listę składników:

tarta gryczana

 16 sierpień 2013